2008-04-01

Pedofili, djursex och ett Kd i kris....

Egentligen är jag så innerligt trött på alla korkade argument mot samkönade äktenskap att jag inte ids bry mig mer om eländet. I allmänhet är ju bästa sättet att sänka en meningsmotståndare med dåliga argument att helt enkelt inte säga emot utan låta honom fortsätta. Och fortsätter i ullstrumporna gör de, de värdekonservativa som vill behålla äktenskapet som ett heteronormativt privilegium. De senaste inläggen är så strålande exempel på usel retorik att jag bara måste kommentera dem ändå.

Först var det Anders Svensson, lärare i juridik vid Stockholms Universitet, som i SvD skrev den svamligaste debattartikel som setts sen Flower-power-eran begravdes. Argument mot hetslagstiftningen och diskrimineringsskydd blandades ihop med motståndet mot samkönade äktenskap, ihopjoxat med märkliga resonemang om "gummi-paragrafer" och värdegrunder som måste innehålla värden. Göran Lantz gav en utmärkt replik och Tor Billgren har kommenterat Svensson, argument för argument.

Mer behöver knappast sägas, Åsa Petersens sammanfattning illustrerar det hela väl: "På ena sidan de som vill ha kvar en heteronormativ och diskriminerande lagstiftning: samhället måste tydligt visa vad som är ”normalt” och ”onormalt”. På andra sidan de som kräver att alla människor, oavsett sexualitet, ska vara lika inför lagen."

Jag är säker på att några av lärarna på min institution delar Anders Svensson åsikter, men jag konstaterar att ingen av dem är så dåliga debattörer, eller har så dålig smak, att de tar till samma retorik som Svensson. Vilket känns tryggt, hans argumentationsteknik hade inte varit lämpligt att lära ut till blivande jurister. Svensson undervisar alltså inte alls vid Juridicum, tack och lov, utan vid institutionen för socialt arbete!

Men som om Svensson självmål inte var nog för att sänka äktenskapsmotståndarna, sen dyker Lennart Sacredeús upp. I söndagens Agenda jämförde han samkönade äktenskap med relationer med djur och pedofila äktenskap! Med argument som grundar sig på tesen om det sluttande planet menar han tydligen att accepterar vi en liberal, icke-kristen, värdering som samhällsnorm, så kommer vi acceptera även annat som är icke-kristet. Som om motståndet mot pedofili och djursex baserade sig på kristna argument, man tar sig för pannan.

Om argument om sluttande plan vore giltiga vore de det även om den värdekonservativa sidan. Man skulle kunna skriva saker som:
"-Vad säger att de stannar vid att begära att äktenskapslagstiftningen inte ska liberaliseras? De kan ju lika gärna fortsätta och begära att skilsmässor blir olagliga, och otrohet förbjudet. Kanske kommer till och med vissa radikala försöka få igenom kyskhetsbälte för alla ogifta flickor och spöstraff för onanister? Den högljudda bibellobbyn tycks ju ha manipulerat ett helt regeringsparti och äger ett flertal tidningar och andra media, och de utmålar sig som kränkta så fort någon vågar säga emot dem."

Eller så konstaterar man att dåliga argument talar för sig själva, och låter Kd och andra fortsätta att arbeta sig fram mot sin egen och regeringens kris. De tycks inte behöva draghjälp alls till det just nu.

Tillägg: Med tanke på dagens datum kunde man tro att Sacredeús utspel var ett skämt, men det gjordes alltså i söndags, och tycks inte alls varit humoristiskt menat...

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2 Comments:

At 11:51 em, Blogger Bimbo Boy said...

Svar: Så sant så. :) Tack för kommentaren. Han skämmer ut sig själv utan att han inser det. Det är sjukt att folk inte får vara sig själv. Fortsätt gärna följa min blogg. :) Kram.

http://www.bimboboy.com/blogg

 
At 10:00 em, Blogger vanessa said...

Hej Lukas, tack för att du läste min blogg. En dag ska jag också bli en trans aktivist som du. Men jag är inte där än. Jag måste utvecklas lite till och bli lite mera almänbildad och lära mig att skriva och formulera mig ännu bättre än vad jag gör nu. Men jag är på väg. Ehm, angående dina inlägg, jag jag vet att det finns kvinnor som gör saker för samhället som är intelligentare än de jag nämde men jag försöker bara föregå med ett exempel på att det krävs lite för en svenne att bli framgångsrik. Ta det inte så seriöst jag är inte lika seriös som du än, du missar konceptet i min text. Du varit med länge på fältet jag är nybörjare så visa lite empati och var lite mera positiv och hjälpsam. Alltså säg något positivt också om du ska säga något och inte bara det negativa.Vems sida står du på egentligen? Min kvinnoideal är inte dem. Vem har sagt det? du låter lite bitter måste jag säga.Eller cynisk är nog det rätta ordet. Dålliga vibbar från dig fick jag ialla fall efter jag läste din komentar. Annars tycker jag om vad du skriver i din egen blogg. Ha det bäst!

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home