2007-12-28

Benazir Bhutto är mördad

Igår kom nyheterna om att Benzir Bhutto fallit offer för ett attentat som tog inte bara hennes utan 19 av hennes medarbetares liv. Som den mest populära oppositionspolitikern hade hon goda chanser att vinna det stundande valet i ett land som i praktiken styrs av en militärregim och Pakistan hotas nu av totalt kaos.

Mord är alltid fruktansvärt. När det är en politiker som mördas, och särskilt som nu en politiker som kämpade för demokrati i ett allt annat än demokratiskt land blir det extra allvarligt. Skulden vidhäftar både president Musharraf och USA som inte varit särskilt kritiska till den tidigare överbefälhavaren, även om Al-Quida officiellt tagit på sig skulden.

Det är svårt att inte tänka på Anna Lindh en stund som denna. Ännu en stark kvinnlig politiker, som engagerade sig inte bara för demokrati utan också för kvinnors rättigheter har fallit offer för hat och våld. Ännu en glödande kämpe som var symbol för så många människors hopp har slocknat. Men för Pakistans del blir resultatet sannolikt så mycket allvarligare. Och därmed även för hela världen. Det är till tonen av våld och rädsla som 2007 slutar, låt oss hoppas på att 2008 blir bättre.

Etiketter: , , , , , ,