2007-11-18

Loggbok, bloggare - vår tids gycklare. Lite julklappstips.

Sent uppstigen efter en bra fest ihop med folk i märkliga kläder orkar man inte med några tyngre politiska nyheter. Alltså bläddrade jag mest förstrött i söndagstidningen, men läste dest intensivare texten på mjölkpaketet, när jag drack teet till min söndagsbrunch idag. Där kunde jag lära mig, eller snarare påminnas om, att lärlingarna och gycklarna var en viktig del av medeltidens nyhetsförmedling. I en tid där det inte fanns internet, telefon, radio eller telegraf bestod informationsflödet av fysiska dokument, inte sällan förmedlade av människor i statens/kungens eller kyrkans tjänst. Undantaget var den information som förmedlades av de vandrade gesällerna och lekarna, gycklarna. De förmedlade nyheter från de platser de besökt sen sist, när de vandrade runt för att söka jobb. Och som de inte var i överhetens tjänst måste de rimligen ha inneburit en viktig motvikt.

Idag har internet inneburit att allt fler kan sprida information, och söka information, på sina egna villkor. Utan att vara beroende av starka finaniärer eller högt uppsatta maktpersoner kan gräsrotsrörelser sprida sitt budskap, uppmärksamma andra på något viktigt och på så vis bidra till demokratin. Både via hemsidor och via bloggar. De enskilda bloggarana har blivit lite av moderna gycklare, man sprider nyheter direkt från sin egen horisont, utan någon överhets granskning. Det är ofta uppfriskande och intressant, ibland radikalt och nytänkande. Samtidigt finns det också en risk, för precis som med medeltidens gycklare är det ju inte så att allt som bloggare skriver är sant, eller ens rimligt. Det som verkar upprörande eller nytänkande kan lika gärna vara falskt eller rena dumheter. Å andra sidan, Aftonbladet har ju just visat att detta gäller även media. Källkritik är alltid viktigt, men med viss sund källkritisk inställning är bloggosfären ett bra komplement till andra nyheter. Och internet som sådant är en fantastisk tillgång för de som vill avslöja makthavare eller be om hjälp för att motverka folkmord, svält och epedemier. Så länge folk får tillgång till det, och regimen inte som i Kina eller Burma begränsar tillgången.

Därför är initiativet att skapa en dator till världens barn är så häftigt. En billig dator, som drivs med solljus, och som ska kunna bidra till mängder med fattiga barns utbildning och möjlighet att påverka. Det är en fin julsaga, jag hoppas den blir sann. Alla kan hjälpa till genom att skänka pengar till projektet. Gör det, ge en julklapp till dem som verkligen behöver den i år, och skippa den där nya datorn. Eller köp den från rätt ställe, och bidra till att minska jorderosionen runt Victoriasjön. LG Electronics skänker pengar till VI-skogen, ett träd per såld skärm! Annars kan du bidra själv direkt, kör bara VI-skogs-julkort i år!

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,