2007-11-06

Loggbok - Gästspel i Uppsala

Igår blev det sent, det blev mycket och intressant eftersnack med några åhörare vid den föreläsning jag höll för studenterna vid sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala Universitet. Det var ett trettiotal åhörare, inklusive en del lärare. Det var den nybildade hbt-föreningen Uppsala sjuksköterskestudenter (HBTuss) som anordnade, och de kommer ha fler föreläsningar på tema heteronormativitet. Inte så illa pinkat av en helt ny förening!

Det var en engagerad publik så när jag, i vanlig ordning en smula försenat, väl avslutade blev vi kvar och pratade om problemet med att varken sexologi, normativitet eller könsmaktsordning är självklara kursämnen, inte ens på vårdprogrammen. Nanna Bing, barnmorska och nybliven kunskapsföretagare, berättade hur svårt det är att verkligen få komma ut och dela med sig av sin kunskap, och jag kunde bara instämma. Och ändå inser nog både kommuner, företag, högskolor och gymnasier att kompetensutveckling inom mångfaldsområdet omfattar mer än att lite pliktskyldigt informaera om att muslimer inte firar jul.

Gerd Rönndahl var där och lyssnade också och vi bytte några ord, bland annat om behovet av en till undersökning som hennes, fast om transpersoner. Jag måste se till att få tid och sätta mig ned och läsa både hennes avhandling, och Signe Bremers forskning.

Nästa anhalt med föreläsning är 24 november, på RFSL Stockholms Transtemadag. Då blir det information anpassad för transpersoner själva, om vilka rättigheter de har på diskrimineringsområdet och hur de kan agera för att ta tillvara de rättigheterna. Men det ger säkert något även för de som vill lära sig mer om transdiskriminering generellt, så tveka inte för att du inte råkar höra till "familjen"! Välkomna, både nya och gamla vänner!

Etiketter: , , , , , , , ,

1 Comments:

At 1:22 em, Blogger Rosengeranium said...

Låter som en intressant kväll! Hade gärna varit där, men nu får jag nöja mig med att säga; slå en pling när du är i Uppsala nästa gång och kom förbi på en fika.

(Eftersom jag inte kan lägga in en länk till valfri hemsida lägger jag den här
Pax Dei http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.100756
Via min profil hittar du 'bara' mina trädgårdsbloggar.)

Malin NN

 

Skicka en kommentar

<< Home