2007-04-21

Kd accepterar aborter på utländska kvinnor

Sverige kan inte neka de utländska kvinnor som söker abort, för det är den gravida kvinnan som själv bäst kan fatta beslutet. Jo, det säger han faktiskt, Kds Göran Hägglund i dagens DN. Och även om det väl i Kds fall får betraktas som en omvändelse under galgen, läs hotet från allianskollegorna, så är det spännande. För vad händer inom ett parti som av samarbetsskäl inte kan bedriva kärnan i sin politik, den starka värdekonservatismen?

Det återstår ju att se, kritiken finns ju där. Sen är ju inte Hägglund dummare än att han tar tillfället i akt och oroar sig över de "olyckligt höga aborttalen i Sverige" och målar upp astronomiska ökningar av antalet aborter. Men i själva verket har ju Sverige höga aborttal i jämförelse med många europeiska länder just för att dessa länder har en mycket restrektiv abortlagstiftning! Och inte har antalet aborter stigit så mycket heller, 2006 års siffror ligger inom det intervall som varit normalt sedan 1975.

Det som stigit är antalet aborter bland unga kvinnor, precis som antalet unga som har osäkert sex ökar. Aborter som sker på grund av att unga människor är okunniga om preventivmedel, de är ju alltid viktigt att minska. Men det är väl inte bara jag som ser framför mig "informationskampanjer" om avhållsamhet och monogami när regerigen nu vill se över sex- och samlevnadsundervisningen i skolorna. Risken finns där, om Kd för bestämma.

Låt oss hoppas att andra delar av Alliansen sätter stopp, så Socialdemokraterna ihop med resten av oppositionen kan medverka till kvalitativ och sexualbejakande sex- och samlevnadsundervisning. Även unga som inte lever i gifta parrelationer har nämligen rätt till sin sin sexualitet, sånt ska inte beskäftiga kristdemokrater försöka förhindra.

Och kan Sverige hjälpa kvinnor som annars hade dött till följd av illegala aborter ska vi naturligtvis göra det. Allt annat är inhumant. Svenska kvinnor fick hjälp i Polen en gång i tiden, nu är det vår tur att hjälpa polska kvinnor.

Etiketter: , ,

2 Comments:

At 11:59 fm, Blogger Jorma said...

Javisst fick Svenska kvinnor hjälp med aborter i Polen. Men tål det även att diskuteras om SVTs program för några år sedan, där man visade hur en "abort" utfördes på en kvinna som var i slutet på 7 månaden? Tål det att nämna att detta "foster" fick läggas i en frysbox för "lyckad avlivning" och för att aborten skulle kunna avslutas ordentligt?

 
At 1:04 em, Blogger Luka(s) said...

Det är rimligt att hänvisa till någon länk om man antyder att svenska vårdgivare utfört abort efter den tid som enligt praxis anses vara övre gränsen, dvs v 24. (slutet av 7 mån kan tolkas som v 25-28).

Jag har inte sett programmet och kan därför inte kmmentera det. Men rent generellt tycker jag att att nuvarande abortgränser är bra. Det är enlig en bekant läkare ett mycket litet fåtal fall där en abort utförs efter v 20, men de fallen är alla mycket ömmande och det handlar oftast om unga och utsatta kvinnor.

Att man vid en sen abort behandlar fostret som ett dött barn, trots att det inte i juridisk mening är det, beror på respekten för föräldrarnas känslor. Det kan kännas bättre om det finns en "grav" att gå till, i en situation som säkert i övrigt är psykologiskt mycket smärtsam.

Av din blogg att döma är du en rätt ung man, som förmodligen inte har egna erfarenheter av att ta ställning till om en ofrivillig graviditet bör avslutas eller ej. Det är alltid lätt att döma andra i det läget, men inte lämpligt.

 

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home