2007-04-20

Mona stavas MOD!

Få människor har varit så utsatta som Mona Sahlin för den otrevliga form av "debatt" som många sverigedemokrater ägnar sig åt: smutskastning, förlöjligande och ibland rena hot. Ändå stod hon där igårkväll, i TV4 s studio, och tog debatten med Jimmy Åkesson, SDs partiledare.

Hon bemötte Åkessons insinuationer om att människor som flyr undan krig, naturkatastrofer , förföljelse och förtryck, att dessa människor inte skulle vara riktiga flyktingar utan istället skulle i debatten kallas "så kallade flyktingar". Hon satte ned foten och sa ifrån, Sd ska inte ha rätt att ensidigt få definiera frågan. Hon bemötte den ena främlingsfientliga argumentet efter det andra, tydligt och sakligt.

Och hon gjorde det trots att det måste varit tungt. För de som i rikspolitiken driver frågor som lika rättigheter för invandrare och HBT-personer blir det nog plågsamt tydligt ibland hur vissa grupper för debatt. Jag känner igen det, som bög och aktiv i politiska frågor hamnar man ofta i hetska debatter, där meningsmotståndarna inte kan uppträda civiliserat längre.När tillmälena tilltar, då krävs det mycket för att orka stå rak och bemöta allt på ett så konstruktivt sätt man ändå kan. Har man dessutom ett hot från samma grupper som meningsmotståndaren tillhör liggande i bakhuvudet, har man fått hatiska mail, brev med bajs, hotfulla telefonsamtal eller hela hathemsidor, ja då är man nog ibland rädd. Jag vet att jag varit det, när jag stod på en nynazistisk hatsajt. Alla kloka människor är rädda ibland. Knepet är att inte låta rädslan styra.

För det är bara om vi som ibland blir rädda ändå vågar, och ställer oss upp och säger att vi är alla lika, vi är alla människor, vi behöver alla varandra, det är bara då vi får ett samhälle fritt från såna som sverigedemokraterna.

Låt Mona visa vägen!
Läs på, ta debatten och visa hur ett solidariskt Sverige ser ut!
Ett Sverige som inte lägger sig för hatets hantlangare!
Ett Sverige som vägrar acceptera att folk som flyr för sina liv ska bespottas som " så kallade flyktingar".

Kan Mona kan vi alla. Mona, igårkväll stavades ditt namn MOD!

Etiketter: , , , , ,