2009-12-29

Tvångssteriliseringarna fortsätter - Kd ser inga problem och alliansen tiger...

Media har äntligen börjat uppmärksamma det faktum att trots att tvångssteriliseringar varit förbjudet i Sverige sedan 1975 så tvångssteriliserar vi fortfarande en grupp människor, nämligen transsexuella.

P1 Morgon hade igår ett utmärkt inslag som belyste frågan. Kds politiskt sakkunniga gjorde ett så fantastiskt uttalande att jag inte kan undanhålla er det.

Joakim Pettersson, :
- Alltså, det handlar om personer som byter kön. Och ska man då som kvinna kunna bli pappa till ett barn, respektive ska man som man kunna bli mamma till ett barn? Det är klart att det här är frågor som inte på något sätt har ett självklart svar. Det viktiga är att man tittar på det ur ett barnrättsperspektiv. Hur blir situationen för de här barnen som växer upp?

Jo Joakim, det finns ett självklart svar!
Tvångssterilisering är ett brott mot Europakonventionen och FN-deklarationen om mänskliga rättigheter. Oavsett hur bra eller dåliga föräldrar en stat antar att vissa människor kan vara, tvångssterilisering är inte något ett civiliserat samhälle använder sig av. Det räknas när det gäller alla andra grupper än transsexuella som en typ av folkmord. Men just när det gäller oss tummar världens humanrättsjurister på principerna, för ytterst få ställer sig upp och påpekar det rättsvidriga i denna hantering, som pågår världen över. Men Thomas Hammarberg, Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, har uttalat sig i frågan. Han menar att krav på någon typ av operation för att erhålla nytt juridiskt kön "...clearly run counter to the respect for the physical integrity of the person."
Solklart, för alla med civilkurage som värnar mänskliga rättigheter. Men dit hör tydligen inte Kd. Eller Alliansen, som tiger i frågan.

När P1s journalist Malin Bennet Klarin frågar om andra grupper i samhället, där barn till dem kan tänkas fara illa, och om han tycker det finns andra grupper som inte ska få reproducera sig, ur ett barnrättsperspektiv svarar Joakim Pettersson:
- Absolut inte. Vi är ju självklart emot tvångssteriliseringar! Det är ju naturligtvis helt oacceptabelt att man skulle gå tillbaka till en sån lagstiftning. Men det finns, som jag ser det, en viss skillnad i de här fallen, eftersom det här är en del av en behandling.
Sen påstår han att det inte ligger något tvång i att byta kön.

Det är helt uppenbart att Kd gör skillnad på folk och folk. Just transsexuella kan man gärna tvångssterilisera, vi får liksom skylla oss själva verkar man tänka. Kanske tror man till och med att vi själva valt att vara transsexuella? Det strider visserligen mot forskningen, men förakt för etablerad forskning är ju för många kristdemokrater en fin tradition.

Faktum är att Sverige har en trist historia av tvångssteriliseringar. Mellan 1934 och 1975 tvångssteriliserades mellan 20 000 och 30 00 människor i Sverige, enligt den utredning som tillsattes för att se över eländet. Det handlade mestadels om kvinnor, och skälen var bland andra att kvinnan ansågs "promiskuös" eller var "sinnesslö" eller "tattare". I många av dessa fall fanns det en skenbar "frivillighet", det kunde handla om ett krav för att få en abort eller tillstånd att gifta sig. Paralellerna till det steriliseringskrav som ställs på transsexuella för att få tillstånd till nytt juridiskt kön eller tillgång till livsviktig vård (könskorrigerande operationer) är uppenbar. Om man vill se den, och det vill tydligen inte Kd.

Andra delar inte riktigt Kds inställning, tack och lov. Eller tiger som Alliansregeringen. Dagens Expressen har en ledare av Johannes Forsberg, som påpekar det vansinniga i Kds inställning.

Och vi är många inom De rödgröna som kommer arbeta hårt för att könstillhörighetslagen ändras fort efter valsegern 2010! Vi behöver nämligen inte göra som M, C och Fp, som sitter still i båten för att inte välta regeringen, när Kd skiter i grundläggande mänskliga rättigheter. För vi bildar regering på en gemensam värdegrund, att mänskliga rättigheter gäller lika för alla!

2009.12.30: Fler har bloggat i frågan: Johan Ingarö - inte så liberal?, Hanna Wagenius, CUF - mer liberal, Flera bloggar

Etiketter: , , , , , , ,

5 Comments:

At 8:01 em, Blogger Martin Lejon said...

Ja, vi får verkligen hoppas att det inte är rödgröna, snygga men tomma löften. Men en politiker som har någon anständighet i kroppen och kurage (dit räknar jag inget alls från kd eller sd; i övriga partier finns det i spridda flingor) tar tag i denna fråga!

Jag undrar om herr Pettersson skulle ha mod att träffa en grupp ts och säga oss rakt i ansiktet att vi inte har rätt att försöka bli biologiska föräldrar? Om han skulle våga försvara utpressning när utpressningsoffren ser honom i ögonen?

 
At 12:57 em, Blogger Luka(s) said...

Jag kan ju inte lova något för fler än mig såklart. Och jag kandiderar inte till riksdagen, bara till landstinget.

Det var ju ändå S som fick arslet ur och tillsatta en utredning, att det sen blev ett galet resultat får vi väl hantera och göra något åt kan jag tycka. Men så länge vi har KD vid rodret i socialdepartementet händer inte mycket där i HBT-frågor.

Jo, en sån träff vore ju intressant. Men jag undrar om man skulle klara att hålla sig tillräckligt lugn för att det skulle vara konstruktivt.

Vore ännu mer intressant att ta en sån träff med ärkebiskopen, eftersom Svenska Kyrkan har en (åtminstone offentligt uttryckt i deras remissyttrande) lika rigid inställning.

 
At 5:12 em, Blogger Lisa Olsson said...

Om jag inte minns fel från utredningen inför det nya lagförslaget så påpekar de på ett ställe att det är fel och problematiskt att lagstifta om medicinska ingrepp.
För att lite senare lägga in kastrering som krev på att få byta juridiskt kön.

Det känns över lag som om förslaget inte är genomtänkt och det borde nog omarbetas i grunden.
Något mer liknande Storbritanniens lagstifning vore trevligt.

 
At 11:40 fm, Blogger Luka(s) said...

"Inte genomtänt" är ett understatement om betänkandet över könstillhörighetslagen. Katastrofalt dåligt och under all kritik är mer rättvisande, oavsett om man betraktar det ur HBT-politiskt eller juridiskt perspektiv.

Jo, storbrittaniens är bra, fast man måste komma ihåg att det finns bekymmer i den också som vi inte behöver upprepa i Sverige.

 
At 10:06 fm, Blogger Anna Schröder said...

Asså, jag är heller inte så säker på att en röd-grön regering skulle vara den bästa lösningen på dilemmat... Men helt klart är att KD måste bort ifrån socialdepartementet, ögonen bums! Och gärna bort ifrån hela alliansen som sådant!!! Jag är så evinerligt trött och lätt irriterad på dem... Förstår heller inte riktigt varför inte centerpartister och folkpartister protesterar mera! Skall det där lilla trångsynta konservativa partiet styra allt och ge övriga dåligt namn, allt bara för att hålla ihop alliansen?
Jag tycker inte att det är värt det!!!

Så även om jag är en rackarns gammal "borgarbracka", så är jag allt annat än någon vän av KD... Men om man inte kan bli av med dem, så skulle jag nog hellre se ett samarbete över blockgränserna typ: s,mp,fp och c ...

 

Skicka en kommentar

<< Home