2008-10-03

Nystart!

Okey, både vår, sommar och en bit av hösten har passerat och äntligen uppdaterar jag bloggen igen. Förhoppningsvis har de eventuella trogna läsarna inte misströstat utan istället hittat åsikter och information på annat håll. Eller helt enkelt ägnat sig åt något annat, kanske skrivit den där boken eller tagit den där sommarkursen i dykning eller oljemåleri under sommaren, bloggeri är knappast det stora målet med livet.

Jag har återvänt till Stockholms universitet, som studenter plägar göra på hösten. Men i år är det roligare än tidigare, för i ett år framöver är jag jämlikhetssekreterare och studiebevakare för Stockholms universitets studentkår. Jag ansvarar för studiebevakningen av Juridicum och hjälper kåren och dess medlemmar med allt som rör jämlikhet och diskrimineringsfrågor. Fantastiskt roligt och massor av möjligheter att påverka situationen för juridikstudenter och skapa ett universitet där alla studenter har samma möjligheter till en god utbildning! Självklart är jag tillgänglig för alla studenter på SU, maila mig eller sök mig via kåren.

Visst, det var i vanlig ordning kaos när terminen drog igång. Men med ett nytt kårfullmäktige, en ny kårstyrelse, byte av tolv funktionärer och någon ny på personalsidan är det ärligt talat ett underverk att välkomstdagarna på SU fungerade så smidigt som det ändå gjorde när 5000-6000 nya studenter skulle skrivas in, informeras, välkomnas och göra SU till sitt hem de närmsta åren!! Och nu är Stockholms universitets studentkår störst i landet!!

Just i år blev terminsstarten extra knölig av SLs vansinnigt krångliga regler för hur man skulle gå tillväga för att kunna utnyttja studentrabatten vid inköp av SL-kort. Budskapet var; se till att studera minst 75% och se till att du har studentkort(studentlegitimation).

Är du ny? Du får inte studentkort bums när du skriver in dig på universitet, inte ens bums när du skriver in dig på kåren. Utan i väntan på att ditt kort levereras kan du: ta det kvitto du köat för hos kårexpeditionen, gå till den av SU nyligen flyttade (till källarvåningen....) informationsdisken för LADOK-utdrag och student-datakonton och begära ett LADOK-utdrag, gå tillbaka med utdraget till kårexpeditionen, visa upp utdraget som visar att du studerar minst 75%, be om ett tillfälligt kårintyg, ta detta och sedan gå till Pressbyrån för att köpa ditt rabatterade SL-kort. Och allt detta under de dagar då kårexpeditionen alltid tar in extrafolk på grund av alla som ska betala kårräkningen, kön till informationsdisken blir lång av alla som behöver studentkonto och de nya studenterna redan är stressade av att hinna köpa litteratur, läsa in scheman, leta upp rätt salar och ibland till och med bor på vandrarhem eller flyttar runt hos bekanta i väntan på värdig bostad!

Enda orsaken till att Stockholms studenter inte stormade SL var väl att de var så sönderstressade att de inte orkade! Givetvis var det studentkåren som SL förväntade sig skulle utföra det mesta arbete med hela det vansinniga kontrollssystemet, så inte en enda liten student som "bara" studerar 50-70% skulle få tillgång till den fantastiska rabatten. Denna strålande rabatt på maximalt 228:-/mån, för den som har råd att langa upp ca två tusenlappar på ett bräde i början på terminen, den tid då många studenter har många andra extrakostnader, som den nämnda litteraturen, ökade lunchkostnader, kanske flyttkostnader, höga tredjehandshyror, antidepressiv medicin, kaffe....

Så, nej jag är inte så imponerad av SL. Speciellt inte när de efter några dagar kom på att regeln om att man kunde få kostnaden för icke-utnyttjade dagar på gamla kortet kvittade vid inköp av nytt, rabatterat, kort när studentlegitimationen väl kom ju borde räcka utmärkt för de som väntade på studentlegget. Undrar hur många arbets/studie-stimmar det hade sparat för kårpersonalen och studenterna om SL hade meddelat det från början...

Efter den här morgonens totala stillestånd på linjerna 17, 18 och 19 är jag än mindre imponerad. En kvarts försening och en massa stress på grund av den totala bristen på vettig information och fullsatta ersättningsbussar. Ska inhandla en tuff islandshäst och rida till jobbet tror jag, det måste gå fortare. Och blir mindre stressigt. Läsa kan man ju ändå inte göra när man står tajtare än överklassdamernas revben på 1700-talet. Korsett eller tunnelbana, vad är skillnaden?

Nej, detta var veckans slutgnäll! Nu är det helg och eftersom vädret inte verkar duga till helgutflykter till dalaskogarna kan jag ägna mig åt omplantering av krukväxter, vinterfixande av balkongen och allmänt slappande. Film kanske? Man ska utmana sina fördomar. Jag gillar inte romantiska komedier. Men när det nu äntligen blir en film med helt vanligt par även jag kanske kan känna igen mig i ( istället för lyxprostituerad möter rik knös, barndomsvännerna efter 35 år inser att de alltid älskat varandra och icke-gifter sig i ösregn, saxofonist kärar ned sig i sångerska och klär ut sig till playboy för att få henne eller dumsnäll kille förälskar sig i en tjej som pga en olycka varje morgon helt har glömt att de ens känner varandra...)
ja, då kanske det kan vara något. Radhusmiljö, grillkvällar, gos&mys och vanliga köksgräl känns mer verklighetsnära. Nån trevlig man som vill följa med på Patrik 1,5? ;-)

Etiketter: , , , , , , ,

1 Comments:

At 8:13 fm, Blogger Catti Ullström said...

Ska nog sägas att jag inte bloggar som SUS:are, och i princip aldrig om utbildningspolitik... Men tack för länke. :-)

 

Skicka en kommentar

<< Home