2009-11-12

Filippinerna utestänger HBT-parti från valet, av "moraliska skäl"!

Igår beslutade Filippinernas valkommitté, Comelec, att partiet Ang Ladlad LGBT Party, Ang Ladlad, inte får kandidera i de nationella valen 2010. Partiet fokuserar på HBT-personers rättigheter, är bildat ur en HBT-rättighetsorganisation och skulle haft HBT-personer på valsedeln.

I ett åttasidigt dokument förklarar tre kommissionärer i Comelec, Nicodemo Ferrer, Lucenito Tagle och Elias Yusoph, att Comelec avslår Ang Ladlads ansökan om att registreras som parti inför valet, av moraliska skäl.

Ang Ladlad beskriver själva i sin ansökan hur de ser på HBT-samhället som en marginaliserad och underrepresenterad del av samhället och att de särbehandlas negativt på grund av sin sexuella läggning och könsidentitet. De definierar också i sin ansökan sexuell läggning som en persons förmåga att attraheras av någon känslomässigt och sexuellt, oberoende av partners kön.

Kommissionärerna säger att den definitionen av gruppen HBT-personer "gör det kristallklart att de sökande tolererar en omoral (immorality) som kränker religösa värden". De fortsätter med att citera Romarbrevet 1:26-27 ur Bibeln och delar av Koranen för att illustrera sin ståndpunkt.

De avslutar med att säga att om Comelec skulle acceptera ansökan skulle man exponera landets ungdomar för en miljö som inte stämmer med vad religionen lär. De säger också att de inte fördömer HBT-personer men att de inte kan kompromissa med den stora massans välbefinnande, speciellt inte när det gäller unga människor.

Filippinerna är inte längre att betrakta som en demokrati, detta är teokrati! När ett parti inte tillåts kandidera i allmänna val med hänvisning till att de är för "omoraliska" för vissa religiösa grupper, då är inkvisitionen inte långt borta!

Regeringen måste agera! Sverige kan inte sitta och tigande titta på när HBT-personer i andra länder får sina demokratiska rättigheter inskränkta, med hänvsning till bigotta religiösa moralfloskler. Det är dags att återupprätta Sveriges rykte som en förkämpe för mänskliga rättigheter, Reinfeldt! Börja med Filippinerna och Ang Ladlad!

Etiketter: , , , , ,