2010-05-16

Rödgröna vinner valet enligt Sifo, SD & KD ut ur riksdagen!

TT rapporterar att Sifos senaste väljarbarometer visar följande siffror:
Socialdemokraterna 34,3 (+0,2)
Vänsterpartiet 4,3 (-1,1)
Miljöpartiet 10,7 (+1,7)
Moderaterna 30,9 (+1,1)
Centern 5,1 (+0,2)
Folkpartiet 6,7 (+0,5)
Kristdemokraterna 3,5 (-0,6)
Sverigedemokraterna 3,5 (-1,4)
Övriga 1,0 (-0,6)

Raset för Sverigedemokraterna är statistiskt säkerställt. Om siffrorna står sig överlag till valet åker dessutom Kristdemokraterna ut ur riksdagen. Det innebär i så fall en mycket större skillnad i mandatfördelningen mellan blocken än de 3,1% som vi rödgröna idag leder med.

Flera tidningar publicerar Sifomätningen, Dagens Industri, Barometern, Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Expressen Dagens Nyheter. Det är för övrigt intressant att notera hur DN under rubriken Val 2010 fortfarande lyfter fram Novus undersökning från 12 maj, som visar att det är jämnare mellan blocken. Även i den undersökningen visar siffrorna att oppositionen vinner, något som inte riktigt framgår av underrubriken "Moderaterna ökar". För den som till äventyrs missat det har alltså DN en liberal ledarsida, och de ser självklart gärna att Alliansen vinner valet. En önskan de förmodligen delar med SvD och Expressen, av fyra rikstäckande tidningar är alltså tre borgerliga. Och av lokaltdningar med en upplaga över 50.000 exemplar är samtliga nio borgerliga. Att media tidvis missar att förutsäga valet korrekt har nog ibland en ganska enkel förklaring, man skriver om det man vill se, inte den verklighet man borde rapportera om.

Sifoundersökningen visar också att vi rödgröna vinner de kvinnliga väljarna och att Alliansen inte längre får fler pensionärsröster. Men att det är fortfarande är en väldigt tuff kamp i storstäderna, inte minst Stockholm, för att vinna valet. Jag tror vi vinner även i Stockholm, för jag tror att även Stockholmare är solidariska och inte tycker om de enorma klassklyftor som uppstått mellan stadsdelarna. Alla barn och ungdomar ska ha tillgång till en bra skola, dagens segregerade skola är inte okey. Vi socialdemokrater vill öka resurserna till skolan och att resurserna ska följa behoven och vi satsar på både elever med särskilda behov och de som vill och kan nå toppresultat. Dessutom lovar de rödgröna på riksplan att skolorna ska rustas upp.

Alla sjuka ska ha tillgång till en vårdcentral med bra resurser, Hälsoval Stockholm är de rödgrönas modell, en jämlik och ekonomiskt sund modell för valfrihet i vården. Moderaternas "Vårdval Stockholm" är ett hån mot allvarligt sjuka patienter, en ekonomisk katastrof, innebär sämre vård för de mest utsatta stockholmarna och hotar den demokratiska styrningen av sjukvården.

Sen tror jag ju att fler än jag vill ha ett HBT-borgaråd i staden! Jag tror på en rödgrön valseger i Stockholm!

***************
Andra bloggar om Sifos väljarbarometer: Röda Berget, Alltid Rött, Alltid Rätt, PromeMorian (som också funderar över DNs rapportering), Jinges Web och Fotoblogg, In Your Face

Etiketter: , , , , , , , , ,