2010-02-26

Transsexuella verktyg???

Trollhare har idag ett intressant inlägg om alla dessa vansinniga, roliga eller bara tragiska felaktigheter som skrivs om transpersoner i media. Och visst är det så, transkompetensen på landets nhyhetsredaktioner är inte så stor när man rapporterar om hur polisen eftersöker transsexuella redskap eller konstant feltolkar HBT som homosexuella, bisexuella och transsexuella. Och att det finns fördomar blev plågsamt tydligt när flera svenska tidningar hängde på den freakshow som skapades kring Caster Semenya. Det var förmodligen ingen tillfällighet att varken KIM eller Svensk Förenng för Transsexuell Hälsa gavs replikutrymme på DN debatt gentemot Torbjörn Tännsjös mycket obehagliga utspel.

Ändå är det inte så svårt att få tag i bra grundinformation. RFSL har en del information, RFSU likaså , wikipedia har en hel del artiklar om allt från könsidentitet och könsuttryck till könskorrigerande behandling, dito operationer och juridiska könsbyten. Ja, till och med landstingets Vårdguiden har helt okey basinformation numera. Så grundkunskaperna om transpersoner finns där, för den som vill jobba med sina fördomar och lära sig mer, och Trollhare tänkte sig bidra med mera.

Jag blev inspirerad och tänkter därför också folkbilda! Men var och en bör ju göra det en är bäst på, och mitt område är transpolitik, som det skrivs alldeles för lite om. För även om det skrivs lite grann om sånt som tvångssteriliseringar och en del om namnlagen, det finns väldigt många transfrågor det inte skrivs något alls om i media. Samtidigt har vi sämre rättigheter än alla andra minoriteter!

Jag tänkte ta upp de viktigare transfrågorna, en per inlägg. Förhoppningen är att när den här miniserien är avslutad har åtminstone de som läser bloggen lärt sig mer om transfrågor. Homofrågor handlade inte enbart om partnerskap år 1995, transfrågor handlar inte enbart om tvångssteriliseringar år 2010. Homo- och bisexuella har fått nästan samma rättigheter, även äktenskapsfrågan är i hamn. Nu är det transpersoners tur, och därför måste folk lära sig frågorna!

Etiketter: , , , , , , ,