2010-01-28

Rasism döljs bakom "islamkritik"

Så har även Sverige fått sin del av den franska debatten om heltäckande slöjor. När statsminister Fredrik Reinfeldt i gårdagens debatt i Sveriges Radio tog upp det franska förslaget om slöjförbud på bussar och tåg sa han visserligen att han inte ville ha ett förbud i lag. Men, samtidigt fällde han kommentarer som, om han är rätt citerad, ganska tydligt visar vad Reinfeldt står vad gäller religionsfrihet även för muslimer.

När Reinfeldt kommenterade det franska förslaget sa han:
"– Att vi helt enkelt trycker tillbaka ropen och förhoppningar om att vi ska få fler kvinnor som går i burka till exempel. Det vill vi inte i Sverige. Det kommer jag inte att acceptera stillatigande."

På en direkt fråga om den som ändå bär burka bör ta av sig den, svarade han:
"– Ja, jag tycker inte att man ska röra sig ute i öppna Sverige på det sättet, det tycker jag inte."

Det är en sak att föra en politik som innebär att motverka ojämställda och kvinnoförtryckande strömningar i muslimska grupper i Sverige. Självklart ska vi inte acceptera att kvinnor tvingas bära slöja. Men, som Mona så bra uttryckte det:
"-Sverige ska vara ett land med religionsfrihet och det måste betyda rätt till religion men också rätt från religion. Men jag kommer alltid att slåss för kvinnors rätt att slippa bära burka, men också för deras rätt att bära sjal."

I Frankrike har socialistpartiet tagit tydligt avstånd från det lagförslag som innebär att heltäckande slöja i framtiden inte får bäras i skolor, på sjukhus och en del andra offentliga instutioner och inte heller på bussa, tåg och annan kollektivtrafik. I Sverige gör Socialdemokraterna detsamma, men Moderaterna tycks sväva på målet.

Det finns en trend i dag där man gömmer rasism mot muslimer och olika arabiska grupper överlag bakom något man kallar "islamkritik". Det brukas mest av politiker från Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna, men även lite mer rumsrena samhällsdebattörer gör samma sak. Nu senast är det folkpartisten Philip Wendahl som återigen, förmodligen i ett desperat försök att synas och starta en tidig personvalskampanj, försöker försvara sitt hyllande av Pim Fortuyn och sina rasistiska uttalanden om muslimer med att han framförde någon slags religionskritik.

Jag är tveksam. Det krävs trots allt en hel del kunskaper om islam innan man på ett seriöst sätt kan kritisera de inriktningar som med all rätt bör kritiseras för bland annat förtryck av kvinnor. Den kunskapen upplever jag inte att Philip har. Om man som Philip på sin hemsida talar om islamism och menar att islamofacister "...uppfostrar barn till fogliga slavar, de mördar homosexuella, stenar kvinnor, hetsar mot judar och finansierar terrorism." och inte med ett ord nämner de miljoner muslimer som aldrig gör detta, då har man inte mycket kunskap om islam.

Philip skriver också att "Det är inte en slump att det oftast är kvinnor eller homosexuella som är de hårdaste kritikerna av den europeiska islamisering." Därmed avslöjar han rejält bristande kulturella kunskaper om nästa religion, kristendom. För det är inte kvinnor och homosexuella som är de hårdaste "kritikerna" av islam i europa. Det är den kristna högern och nazisterna, samma grupper som vill ta ifrån HBT-personer våra rättigheter. Philip Wendahl är ute och fiskar på mycket grumligt vatten, men jag håller med Esbati, man blir inte längre så förvånad över sånt här inom folkpartiet.

Etiketter: , , , ,

2 Comments:

At 12:45 fm, Blogger Jonathan Lindborg said...

Det är en svår balansgång det där med vad som är berättigad kritik mot islam och vad som är oproportionerlig i syfte att missakta muslimer.

Jag tycker dock det är väldigt viktigt att det finns utrymme att faktiskt kritisera hur en tro tillämpas av vissa ens anhängare. Man måste få lov att kritisera fundamentalister oavsett om det är kristna eller muslimer det rör sig om. Det är inte islamkritik att göra det.

Faktum är att religiösa fundamentalister i stor grad angriper svaga grupper i samhället, som till exempel hbt-folk. De kränker ofta kvinnors rättigheter och är emot jämställdhet. Detta måste man få lov att kritisera i ett demokratiskt samhälle. Det är att försvara demokratin och alla människors lika värde.

 
At 6:51 em, Blogger Luka(s) said...

Jag kan bara instämma, Jonathan, bortsett från att jag tycker att det är islamkritik när man på ett nyanserat och insatt sätt kritiserar följderna av muslimsk fundamentalism. Och att detta givetvis är både okey och något som behöver göras, i ett dmémokratiskt samhälle med respekt för alla människors lika värde. Liksom även effekterna av exempelvis kristne fundamentalism behöver belysas.

Men det var knappast detta Wendahl ägnade sig åt.

 

Skicka en kommentar

<< Home