2010-05-28

Ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla - enligt Reinfeldt

Enligt Expressenreportern Niklas Ekdal och Aftonbladet menar statsminister Reinfeldt att
"Ungdomsarbetslösheten är en skapad synvilla!"
Det häpnadsväckande uttalandet var en reaktion på debattledarens Niklas Ekdals fråga till Reinfeldt. Frågan handlade om nya grepp när det gäller ungdomsarbetslösheten och kom under en debatt mellan Reinfeldt och Mona Sahlin igår på Svenskt Näringslivs stämma.

Förut sa Reinfeldt att arbetslösa ungdomar helt enkelt är lata, nu existerar de alltså inte ens. Arbetslösa ungdomar är bara lata eller existerar inte, sjuka människor är friska. Bor jag och Reinfeldt ens i samma land?

Jag tror inte ungdomar är latare än andra, de är definitivt inte för lata för att rösta. Då hoppas jag de röstar för en vettig, rödgrön, arbetsmarknadspolitik även för dem. För sanningen är att ungdomsarbetslösheten är i högska grad reell. Moderaterna gick till val på löften om fler jobb, men har misslyckats kapitalt! Sverige har en arbetslöshet på 9.1 procent, men för ungdomar ligger den på runt 30%! Var tredje arbetslös är långtidsarbetslös. Men vad gör den moderatledda regeringen? Jobbcocherna är ett dyrt skämt och aktivitetsförbudet för unga hos arbetsförmedlingen är bara dumt.

Vi socialdemokrater vill ha bort aktivitetsförbudet, så unga människor kan komma igång bums istället för att förväntas gå overksamma tre månader innan de får åtgärder. Sänkningarna av arbetsgivaraavgifter när man anställer unga ska riktas till dem som behöver det bäst, de långtidsarbetslösa ungdomarna. Ungdomar ska nämligen inte vara en andra klassens arbetsstyrka, som Maud Olofsson tycker. Lika lön för lika arbete är en viktigt princip, oavsett om det handlar om ålder eller kön.

Med fler bostäder och bättre, miljövänlig, infrastruktur blir det lättare för unga människor att flytta eller pendla till jobben. Det vill vi också satsa på! Det ska också gå att återigen tillgodoräkna sig yrkesverksama år, om man som 26-åring kommer på att skoltröttheten är över och man vill in på högskola, så inte bara gymnasiebetygen avgör och stänger ute folk från högskoleutbildningar som kan ge jobb. Och det behövs fler utbildningsplatser, 44.000 vill vi ha!

Som tonårsförälder tycker jag: Gör Reinfeldt arbetslös, ge ungdomarna en chans till jobb!

Andra bloggar om den "skapade synvillan": S-buzz, Roger Jönsson, Ulrika Falk, Röda Berget, Martin Moberg, Tingeling, Fredrik Olovsson, Badlands Hyena, Alliansfritt Sverige, Peter Högberg

Etiketter: , , , , , , , , , ,

2 Comments:

At 9:26 em, Blogger Unknown said...

Statens offentliga utredning 2006:77 identifierar två huvudförklaringar till ungas ökade psykiska ohälsa. Det ena är ungdomsarbetslösheten. Det andra är för mycket valmöjligheter. Om vi vill minska ungas psykiska ohälsa bör vi således byta regering.

Källa: Sida 21-22 i SOU 2006:77 på
http://www.regeringen.se/content/1/c6/06/74/72/ff3f46fd.pdf

 
At 5:11 em, Blogger Rebecca Henriksson said...

Alltid rött, alltid rätt! ;)

 

Skicka en kommentar

<< Home