2010-05-28

Bara vissa bibelord räknas för Livets Ord....

Tidningen Dagen meddelar idag att kändispredikanten Benny Hinn från USA återigen ska bevista Livets Ord. Att Hinn skilt sig utgör ingen hinder, säger man. Annars brukar Livets Ord vara tydliga med att skilsmässor inte hör hemma hos ledare inom rörelsen. Ulf Ekman säger på sin blog att : "Från en kristen ståndpunkt finns det inte heller något dåligt äktenskap som inte går att rädda, om viljan och ödmjukheten finns."

Uppfattningarna om Hinns skilsmässa tycks vara rätt blandad i de högerkristna leden. Stefan Swärd ( ordf i Evangeliska Frikyrkan, styrelseledamot i Svenska Evangeliska Alliansen och ordf Claphaminstitutet, som alla kan sägas höra till trosrörelsen) tycks på sin blogg mena att det finns skäl att rikta kritik mot Hinn. Medan en hel del som kommenterar på hans blogg uttrycker större förståelse för Hinn.

Personligen tycker jag ju inte att en skilsmässa med nödvändighet måste vara synd, för även om jag är lika kristen som både Ekman och Swärd läser jag inte Bibeln på samma sätt som dem. Men det är intressant att se att de högerkristna själva har så svårt att hitta en gemensam ståndpunkt när det nu handlar om en av många uppskattad ledare, som har en viss position även i Sverige. (Hinns tidigare ekonomiska bravader är förmodligen ett mindre bekymmer, där har inte exemelvis Livets Ord lika uttalade åsikter mot sånt som girighet.)

Det är ännu mer intressant att se hur ingen av dessa herrar ens snuddar vid tanken att om man kan tänka sig att göra undantag från sina fundamentalistiska åsikter om äktenskap, då kanske det finns skäl att ompröva även andra ställningtaganden? Som exempelvis om vad som egentligen är rätt och fel när det gäller sånt som samkönade äktenskap? För trots allt, även den mest inbitna fundamentalist måste hålla med om att det finns enormt många fler bibelord mot skilsmässor än bibelord mot samkönat sex och samkönad kärlek.

Det hela ger en känsla av vankelmod, ungefär som när David Lega först talade för Kristdemokraterna i Uppsala , den del av partiet som är det mest uttalat värdekonservativt och till stor del består av folk från trosrörelsen, för att någon vecka senare paradera i Regbågspromenaden på HBT-festivalen i Göteborg. För en del kristdemokrater och en del högerkristna tycks inte hyckleri vara synd. Det är det för mig.

Etiketter: , , , , , , , , ,