2010-01-22

Tycker Aftonbladet att Mona borde bränna handväskan offentligt eller?

Aftonbladet tycks ha rejäl nyhetstorka. Såpass att man anser att folks åsikter om Mona Sahlins handväska är värt att skriva artiklar om. Om en eller annan magsur människa anser sig ha rätt att ha åsikter om hur dyra handväskor Mona Sahlin får använda må det stå dem fritt att skvallra om detta på twitter, facebook, sin blogg eller någon annat vuxen motsvarighet till skolgårdens skvallerklungor. Vi har yttrandefrihet, folk får tycka vad de vill.

Men måste verkligen Aftonbladet se sig tvingade att kommentera det? Är det på något sätt omoraliskt av en socialdemokrat att bära snygga märkeshandväskor? Aftonbladet tycks tycka det.

Mona hade fått väskan i 50-års present och tycker om den. Vad borde hon göra istället för att använda den? Ge bort den, och såra givaren och sakna väskan? Auktionera ut den till förmån för jordbävningsoffren på Haiti? En intressant tanke, men då kommer Aftonbladet och twitter-belackare tycka att hon försöker "slingra sig ur en jobbig situation" och försöker plocka politiska poäng på katastrofoffren. Ingen bra idé det heller alltså, dessutom är jag övertygad om att Mona redan skänker pengar till de nödställda på Haiti. Bränna väskan offentligt och ta avstånd från allt jordiskt samt deklarera att hon hädanefter tänker leva som asket och gå i kloster? Skulle säkert glädja Alliansen men knappast socialdemokraterna, eller hennes man för den delen. Klimatsmart är det inte heller. Så, väskan är snygg och uppenbarligen användbar, klart Mona ska använda den!

Jag håller för övrigt med Katrin Kielos, det är rätt märkligt att gå igång på Monas handväska när det är väldig tyst om manliga politikers, även socialdemokraters, dyra kläder och accessoarer. Mäns utseende granskas inte, det ska mycket till innan en tidning kritiserar utseendet på en manlig kändis på det sätt som kvinnliga kändisars utseende kritiseras. Kvinnor bedöms fortfarande, år 2010, väldigt mycket efter sitt utseende. Denna tragiska brist på jämställdhet borde Aftonbladet skriva lite fler artiklar om. Klarar man inte det kan man kanske skriva mer om Monas politik än hennes handväska. För det är politiken som väljarna ska ta ställning till i höst, inte handväskan förslagen burits runt i.

Tillägg: Göran Greider tar i så han kräks och tycker handväskan är "ett hot mot socialdemokratin". Tillåt mig betvivla detta. Jag tror de flesta partimedlemmar, och förmodligen andra också, tycker denna storm i en handväska är absurd.

Andra inlägg i handväske-debatten: Jenny - som för övrigt ger en snygg känga åt ABs riggade läsaromröstning om handväskan. ronny-persson, Johanna Graf, Karin Berg, Ola Möller, Annaa Mattsson, Per Holmgren,Anna-Lena Hansson Göran Elmertoft, Miss Odess, Callisto

Etiketter: , , , ,