2009-12-31

Slidkrans, fröbomba och könskonträr - Gott Nytt Ord!

Så här inför ett nytt år är det ju brukligt att sammanfatta, eller blicka framåt. Och precis lagom i tid för den typen av aktiviteter släppte just språkrådet sin nyordslista. Det är en lite lagom småputtrig nyhet som tidningarna brukar uppmärksamma. Lite spännande är det att se att medan SvD är väldigt försiktiga och bara drar listan utan kommentarer så uppmärksammar både DN och Aftonbladet ordet slidkrans! RFSU gjorde ett fantastiskt jobb, och nu ska vi framöver slippa alla dumma myter om att unga kvinnor skulle ha någon slags "hinna" som man kan kolla på för att se om de varit ordentligt kyska eller inte. Låt oss tumma på det inför 2010! Kan vi inte samtidigt skrota en del gamla ord förresten? Varför har språkrådet ingen lista för "ord som borde tas bort från svenska språket"? Då borde mödomshinna hamna där, ihop med kyskhet. Få ord har ställt till med mer elände för unga kvinnors sexuella självkänsla.

Väldigt kul är det också att se att språkrådet äntligen förstått att ordet "könskonträr" ( ett ord som jag och andra, trollhare, Sthlm Pride, RFSL Ungdom och i princip alla som sysslar med transrättigheter, använt i flera år) faktiskt existerar. Låt oss hoppas att det används mer under 2010, även om det lär bli onödig när det gäller förnamn. Tack vara Jan-Olov Madeleine Ågrens, Immanuels och Tina-Håkans överklagninganden och deras och Kerstin Burmans förtjänstfulla arbete med att driva fallen är vi alla välkomna in i nästa decennium utan statliga pekpinnar om vad som är "rätt" förnamn på en vuxen människa!

Språket är ju dynamiskt, och kan knappast beslutas om från politiskt eller akademiskt håll. Däremot har media rätt stark påverkansmöjlighet, och den ser Expressen till att utnyttja genom att lansera sin alldelses egna nyordslista, inte alls kopplad till språkrådets. Skojigt och nydanande! Men, det blev nog fel på "bromance" - Djup vänskap mellan män som inte är homosexuella. Kombination av engelskans brother och romance. Även bögar kan ha nära vänskapsrelationer med andra män, utan att för den skull ha sexuellt umgänge med varandra. Har jag hört sägas. Och vad ska man tro om att Expressen först nu har upptäckt företeelsen SMS-lån, när Språkrådet införlivade ordet redan 2007 och samhällsföreteelsen väl funnits sen 2005 allra minst? Jag önskar nog helst att även SMS-lån blir ett sånt där ord som hamnar på den där "ta bort-listan", jag. Inte minst med tanke på de är en farlig inkörsport till en skuldfälla hos Kronofogden, och för att unga är överrepresenterade med den typen av skulder. SMS-lånsärendena ökade med 35% under 2009, Sverige borde förbjuda eländet bums!

Andra lite roliga nyord är: "fröbomba", "laddstolpe", "prokotta" och "oresebyrå". Tydliga tecken på att klimattänkandet börjar slå igenom på allvar! Fröbomba är att plantera på offentlig mark, en olaglig men lovvärd form av civil olydnad känns det som. Tänk vad många trista vägrenar som borde piggas upp med blommor! Laddstolpar för man el till elbilen ifrån och en oresebyrå är en resebyrå som ordnar möten utan att folk behöver resa och skapa massa onödiga utsläpp av växthusgaser. Prokotta är vad konsumenter som verkligen vill visa att de gillar något gör när de medvetet väljer den tjänsten eller varan. Typ som att välja ekologiskt eller rättvisemärkt alltså.

Lite sorgligare är det att se följande nyord:
"frimester", "hemester", "svemester" och "grindstad". Det har alltså blivit så vanligt att man förväntas vara tillgänglig för sin arbetsgivare även under semestern att det bildats ett helt nytt ord för en semester där man inte är det, frimester. Och i takt med att klassklyftorna skenat iväg har många lågavlönade inte längre råd att resa någon stans alls på semestern, utan har hemester. Sjukskrivna, arbetslösa och studenter ska vi inte tala om, det var länge sedan de hade råd till semester alls. Numera ska de inte ha råd att äta ens, inte de sjukskrivna i alla fall. Frågan är väl om folk blir friskare för att man kallar dem friska, det är kanske ett nytt ord till nästa år: språkligt friskt?

Grindstad är riktigt sorgligt, det är alltså den svenska versionen av "gated community", de där separatistiska samhällena i USA som enbart låter högavlönade med rätt attityd bo där och andra får knappt komma på besök. Inklusive murar och egna vakter och allt. Fenomenet har landat i Sverige under 2009.

Men man ska vara positiv inför ett nytt år, ett år som dessutom kommer innebära förändringar i rikspolitiken. Vi rödgröna kommer bland annat se till att begrepp som "stjärnfamilj", detta underbara nyord, blir rejält använt även i verklighetens politik. För verklighetens folk består av fler än kristdemokrater...

Om 216 dagar har vi en ny regering, en rödgrön! Det är något jag kommer skåla för inatt, hoppas alla ni andra också får en fin kväll, ni som firar nyår vid den här tiden på året!
Gott Nytt År!

Etiketter: , , , , ,