2012-03-22

QX osynliggör transrättigheter

Idag följer QX upp DNs tabbe med en egen dumhet som vida överglänser DNs miss. QX påstår i sin rubrik att "Sverige är hbt-vänligast i världen" och säger att "När reseguiden Spartacus presenterar sitt index över världens mest hbt-vänliga länder hamnar Sverige i ensam topp." Det är bara det att Spartacus själva kallar sin rapport för Gaytravelindex och det är också precis vad det är. Man har inte på något sätt undersökt rättighetsfrågor som berör transpersoner eller risken att transpersoner förföljs i landet.

Så här osynliggör alltså Sveriges största tidning inom hbt-media bisexuellas och transpersoners rättigheter. Genom att låtsas att en reseguide som bara rör homosexuella (och huvudsakligen manliga dito) har gjort en undersökning som även handlar om bisexuella och transpersoner. Genom att helt ignorera fakta från ILGA World och ILGA Europa.

Som grädde på moset hänvisar QX också till att Stockholm utnämnts till Favorite LGBT-Friendly City av siten EDGE och deras läsare. En prisutdelning om tycks ungefär lika GAY-fokuserad och seriös som QX egen Gaygala. Avslutningsvis så kan läsarna i anslutning till artikeln själva rösta för eller emot om man uppfattar Sverige som hbtq-vänligt. Det är bara det att identiteterna man måste uppge när man röstar är ömsesidigt uteslutande. Man måste välja mellan (jag är homo),(jag är bi), (jag är trans) eller (jag är queer). De transpersoner som identifierar sig som homosexuella, bisexuella eller queer, de antas väl inte läsa tidningen eller?

Ibland är det väl tyvärr så att med vissa typer av vänner behöver man inga fiender.

Uppdatering
Qx har upptäckt sitt misstag och har nu korrigerat rubriken, den äldre rubriken finns bara kvar i google. Gott så. I bildtexten står de däremot fortfarande hbt-vänligaste. Och problemet med att läsare i omröstningen inte kan vara både homosexuell och transperson kvarstår dock.

QX har nog ännu en bit kvar att gå när det gäller transinklusion. En kort kommentar om hur det ser ut med transrättigheter kan man tycka vore rätt relevant i samband med en sån här artikel, exempelvis.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home