2012-03-21

Det var det där med transkompetens....

Jag har tidigare kommenterat medias bristande transkompetens. Det dröjde inte länge förrän DN bevisade tesen, igen. Idag har man en kort TT-artikel om hur GAY-vänligt Sverige är. Baserat på en undersökning som reseguiden Spartacus gör.

Jag vet inte hur Spartacus undersökning ser ut, den tycks inte finnas tillgänglig på internet. Kanske är den fullt tillförlitlig, för slutsatsen om Sverige stämmer väl överens med de rapporter som ILGA-Europa ger ut. I senaste mätningen om homorättigheter hamnade Sverige mycket riktigt på en förstaplats i Europa.

Men, min poäng är att om man vidgar perspektivet något och funderar över andra personer än homosexuella, det vill säga om man börjar fundera över mänskliga rättigheter även för transpersoner, ja, då ligger inte Sverige så bra till längre. Vi hamnar på delad sjunde plats i Europa, ihop med Kroatien (!), och efter Tyskland, Storbritannien, Ungern, Österrike, Portugal och Spanien. Och då är inte länder som USA ens räknade, där det finns en hel del delstater som i lagstiftningen bättre än Sverige säkrar transpersoner rättigheter.

Men situationen för transpersoneer mäter inte Spartacus. Eftersom det är en reseguide som uteslutande vänder sig till homosexuella män, män som inte är transpersoner. Att TT väljer att lyfta fram deras undersökning, men väl aldrig har rapporterat om ILGA Europas och ILGA Worlds lite mer omfattande rapporter, säger en hel del om om kunskapssituationen i svensk media. När hbt-frågor och hbt-kultur lyfts är det ur det vita, svenska, bögnormativa perspektivet, inget annat.

Media: Helsingborgs Dagblad

Etiketter: , , ,