2010-05-15

Annelie Enochsson (kd) upprörd över inbjudan till Regnbågsparad

Jag noterade nyligen under HBT-festivalen att det finns en och annan kristdemokrat som är hyggligt HBT-vänlig, åtminstone i Göteborg. Men Carina Liljesand (kd) har det inte så lätt, hennes initiativ att gå i Regnbågspromenaden och dessutom bjuda in partikollegor att göra detsamma uppskattas inte av alla i kristdemokraterna. Till Världen Idag (just det, Livets Ords privata nyhetsmagasin, där Ruben Agnarsson bedriver en egen liten vendetta mot HBT-personer) säger Annelie Enochsson, riksdagsledamot för Kd, att "Regnbågsparaden handlar om att alla olika familjekonstellationer är lika bra. Det anser jag inte att de är.", och hon är mycket kritisk till Liljesands inbjudan. I kommentarsspåret finns uppmaningar till Liljesand att skämmas och nån frågar sig om HBT-kompetens verkligen behövs inom polisen och antyder att hatbrottsstatistiken gällande HBT-personer är falsifierad. Någon säger sig ha slutat rösta på partiet, just på grund av den liberalisering som Hägglund ändå påbörjat. Och så här ser det ut på många håll på kristna bloggar och forum, kritiken från de egna väljarna och medlemmarna mot alla försök att lätta upp partiets stockkonservativa inställningen till värdegrundsfrågor, den kritiken är mycket stark.

Se bara på skandalen om det interna dokumentet där homosexualitet kallas "perversioner" och "diskriminering av ett värnlöst barn". Eller den förtroendevalda kristdemokrat i Uppsala som kallade Gudrun Schyman “en jävla hora" och tillade att "det fattas bara att hon kommer ut som homosexuell” och lyckades bli polisanmäld för både hot och misshandel. Kds representant i kommunfullmäktige på Gotland menar att homosexualitet "biologiskt sett inte är funktionellt". Partiet var som bekant emot samkönade äktenskap och i en sista strid för att åtminstone hålla de samkönade paren borta från kyrkorummet och det "heliga" ordet äktenskap ska inte heller särkönade par få kalla sina äktenskap för äktenskap för det ska vara förbehållet just de med en religion, tycker bland andra Yvonne Andersson.

De här tydligt homfoba agerandena avspeglar sig också i partiets uppenbara brist på vilja att genomföra några förbättringar för HBT-personer, något de fått skarp kritik för av bland andra RFSL.Och tyvärr tycks inte ens de i partiet som inte hör till Enochssons homfoba skara ta kritiken mot partiet på särskilt stort allvar.

I den här miljön blir det inte lätt att vara för lika rättigheter för HBT-personer, så Carina Liljesand ska ha en eloge för att hon försöker. Men chansen att Hägglund försöker sig på att reformera partiet även när det gäller HBT-frågor är inte så stor. Där går förmodligen gränsen för en alltför stor andel av partiets kärnväljare, och risken är stor att de interna konflikterna i partiet i så fall slutligt leder till hans avgång. Jag gissar att Hägglund är väl medveten om dilemmat, och att det är en av orsakerna till att han är så tydlig med att han inte anser att samkönade och särkönade par är lika bra föräldrar.

Min gissning är alltså att det kommer ta många år än innan det slutar vara riktigt tungt att vara öppet HBT-vänlig i Kristdemokraterna. Som socialdemokrat är det enklare, det går utmärkt att vara både kristen och jobba för lika rättigheter för HBT-personer, även inom Broderskap. Det är sorgligt att se hur fundamentalister vantolkar kristendomen så kapitalt som Enochsson, och helt glömmer det viktigaste. För är det något som är oomtvistat i Jesu budskap så är det påbudet att älska sin nästa som sig själv, och handla därefter. Där brister många inom den kristna högern tyvärr kapitalt.

Etiketter: , , , , ,