2010-01-23

Näringsdepartementet raljerar över Monas väska, tiger om Reinfeldts klocka

Såpan med Monas väska går vidare. Nu har den mindre seriösa pressen upptäckt att även Reinfeldt , som är man och moderat och inte kvinna och socialdemokrat, har dyra accessoarer. Visserligen först efter att Katrine Kielos och Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesman, Cleas Borgström (gamla JämO) påpekat att:
1. Reinfeldts klocka är mycket dyrare än Monas väska
2. Det inte är okey att utpeka just kvinnor som slösaktiga men tycka det är helt okey att män har dyra accessoarer.


Reinfeldt vill inte diskutera priset på sin fina present-klocka, 22.000:-, och hänvisar till integritet. Det har han rätt att slippa, men jag hade väl trott att landets statsminister kände att det tungt vägande skälet snarare var att det är bättre att diskutera politik, inte hans egen integritet. För integritet är ju Alliansen inte så bra på, som bekant.

Samtidigt raljerade igår näringsdepartementet på sin blogg över Monas väska, och jämförde den med vårdbiträdenas jobbskatteavdrag. Alliansens polik hade gjort att vårdbiträdet hade råd med Monas väska. Att det däremot inte räcker för att köpa Reinfeldts klocka teg man om. Det kanske bara är kvinnliga lågavlönade som kan tröstas med dyra accessoarer, i näringsdepartementets värld?

Sen begriper jag inte hur departementet räknar. En genomsnittligt vårdbiträde har 17.600:- i månaden i lön. Knappar man in det i departementets egen mall , och tänker sig en kvinna (kvinnor är klart överrepresenterade i de tunga och lågavlönade jobben inom vården) på 35 år som bor i Stockholm, ja då "tjänar" hon bara 16.032:- under 2010 på Alliansens jobbskatteavdrag och sänkta skatter. Inte 18.000:- som Alliansen påstår. Tar man hänsyn till inflationen blir det ännu mindre, 15.144:-. Det är en skillnad som förmodligen motsvarar en av Reinfeldts slipsar.

Samtidigt, för många människor är faktiskt 17.000:- före skatt astronomiska inkomster, trot eller ej. Alla som inte får lön eller studiemedel och som saknar A-kassa tvingas idag klara livhanken på 4683:-/mån. Före skatt. Lägsta nivån på aktvitetsstödet är ett skämt, jag vet inte vem som trott att folk kan leva på den nivån. Och märk väl, det handlar alltså om människor som är i arbetsmarknadsåtgärder och gör allt de kan för att ta sig in på arbetsmarknaden. Samma nivå gäller för sjukskrivna som saknar sjukpenninggrundande inkomst, människor som har ont och mår så dåligt att de under lång tid inte kunnat arbeta. Det är studenter som blivit arbetslösa efter examen, människor som halkat ur systemet efter återkommande sjukskrivningar och åtgärder, människor som aldrig gick med i A-kassa, för på alla vikariat de hade fanns ingen som fick dem att förstå vikten av att vara med och kvinnor som fick barn innan de kom ut i arbetslivet. Människor som du och jag.

Knappar man in den summan i departementets mall ja då blir resultatet tristare. Inget jobbskatteavdrag, såklart, det gäller ju bara dem med "riktig" lön. Pensionärer, sjukskrivna, studenter, arbetslösa, de som har de verkligt låga inkomsterna, de har inte omfattas alls av dessa "fantastiska inkomstökningar". Tvärtom faktiskt visar modellen. Nästa år får en 35-åring med lägsta möjliga aktivitetsstöd 38:- mer i månaden än 2006, tack vara Alliansens skattesänknngar. Trettioåtta kronor! Visserligen tre kronor mindre än 2009, tack vare höjd kommunalskatt, men ändå! På bara 48 år kan det räcka till Reinfeldts 22.000-kronors klocka, tänk vad härligt!

Fast, samtidigt har kostnaden för SL-kortet, som man behöver om man ska till sin arbetsmarknadspraktik exempelvis, ökat med 90:-/mån, sedan Alliansen tog över i stadshuset. Så egentligen går dessa mest lågbetalda back på borgarnas politik. Men det säger näringsdepartementets blogg inget om, där föredrar man att jamsa om Monas handväska. Men inte Reinfeldts klocka, den får ju inte diskuteras, enligt Reinfeldt.

Fler bloggar om Reinfeldts klocka: Jinges fotoblogg, som lyckas skriva långt bättre än de etablerade tidningarna om väsk- och klocksåpan. Röda Berget, Tokstan´s Blogg

Tillägg:Moderata riksdagsledamoten Anna König Jerlmyr drar sig inte för att hänga på näringsdepartmentets raljanta jämförelse.

Etiketter: , , , , , ,

5 Comments:

At 6:10 em, Blogger Jonny said...

Skulle tro att den där kvinnan är oerhört glad över de där +16000 i förstärkning...

PS klocka etc är gåvor som ska återlämnas till stat etc ...

 
At 8:00 fm, Blogger maxelson said...

Bra artikel.

 
At 1:23 em, Blogger Luka(s) said...

Det är hon säkert Johnny och det missunnar jag henne inte. Frågan är bara hur mycket av den summan hon får behålla. Hyrorna har höjts markant i Stockholm (marknadshyra...) och kollektivresor blivit rejält dyrare.

Den typen av enstaka mycket höga kostnadsökningar har jag svårt att tro att modellen tar hänsyn till när den räknar med inflationen. Sannolikt räknar man med en minskning av penningvärdet på 5,5 % mellan 2006 och 2009. Hyrorna har ökat mycket mer än så sedan 2006, och kollektivresorna med 15%.

Sen kan man ju fråga sig vad hon känner för att ha fått det mycket stressigare på jobbet pga nedskärningar, att henns barn fått de tuffare i skolan pga nedskärningar och att hennes man först blev sjukskriven (säg pga en halkolycka pga usel snöröjning...) sedan blev av med jobbet och nu tvingas valsa runt med smärtor på A-kassa ihop med en "jobbcoach" som påstår att aurahealing ska ge honom nytt jobb?

Hon känner sig nog inte så fri som Alliansen tycker hon ska känna sig.

 
At 2:16 em, Blogger Jonny said...

Men herreje... med ditt resonemang hade hon ju haft det ännu sämre under en S-regering som INTE sänkt lönerna för arbetare !

En regering som slängt skattepengar över Saab istället för att använda dem till vård, skola och omsorg ...

 
At 12:52 em, Blogger Luka(s) said...

En "Roland" har velat använda kommentarsfältet för att uttrycka en nedsättande personlig åsikt om en annan bloggare. Det har inte publicerats.

Jag tänker inte heller publicera andra kommentarer som inte håller sig inom anständighetens gräns, är ett led i privata ventdettor eller bara är trams.

Men kommentarer som på ett sakligt sätt diskuterar mina blogginlägg är givetvis alltid välkomna, oavsett om de är positiva eller negativa.

 

Skicka en kommentar

<< Home