2013-07-21

22 tips för män - för mer jämställdhet

Det finns män som tycker jämställdhet är kvinnors ansvar. Det finns män som ryggar skräckslaget bakåt så fort man nämner manliga privilegier. För att inte tala om termer som feminism, könsmaktsordning/genusordning, patriarkat och genus. Alltför ofta handlar det väl om att de inte vill ge upp makt och privilegier, egentligen. Kanske inte så mycket av elakhet som av bekvämlighet. Men ibland tror jag det handlar en hel del om rädsla också, rädsla för ett område där man känner sig underlägsen, nämligen samhällsdebatten om jämställdhet. Och i ett typiskt utslag av normativmaskulinitet slår man tillbaka och säger att frågan knappt existerar, istället för att fråga och försöka lära sig.

Detta är för er. Inga förskräckande ord som könsmaktsordning eller genus. Jag har till och med undvikit att säga något om feminism i rubriken. Istället följer jag Niklas Hellgrens exempel, och ger konkreta tips på vad just du kan göra, för att åstadkomma mer jämställdhet. Både i din vardag och i samhället i stort.


22 tips för ökad jämställdhet
1) Var en närvarande far och ta ut minst halva föräldraledigheten.


2) Uppfostra dina barn jämställt. Färgglada kläder till både flickor och pojkar, teater- och dans-grupper till båda, täljkniv till båda, tala mycket om känslor med båda, lär båda att ta plats och sätta gränser, ge crossbåge till båda, bejaka bådas sexualitet lika mycket och på samma sätt osv


3) Säg ifrån mot sexistiska och homofoba skämt.


4) Gå in och agera mot sexuella övergrepp (ja, även de där jobbiga tillfällena när en rädd och ensam tjej du inte känner blir inträngd i ett hörn av sätet, av en full karl på tunnelbanan!)


5) Säg ifrån när kvinnor trakasseras verbalt, för att de uttalar sin åsikt. Ta debatten, stå upp och visa att du inte accepterar att vissa skitstövlar till män beter sig som svin mot kvinnor.

6)Våga tala öppet och entusiastiskt om "feminina" hobbies du har: pelargonodling, broderi, matlagning, sömnad, heminredning, måleri, scrapbooking os
 

7) Fundera över hur ofta du citerar manliga resp kvinnliga vänner. Försök skapa jämvikt.
 

8) Reflektera över din roll i din familj/relation. Hur mycket ansvar och makt har du för allt från semesterplaner och barnens tandläkarbesök till släktens julklappar och städningen? Känner du dig underlägsen i förhållandet, hänger det ihop med det ansvar du tar? 

9) Säg ifrån nästa gång grabbarna hetsar någon med "Va fan, ta en sup och drick som en karl!" Du kan rädda liv, bokstavligen

10)  Lyssna på manliga vänner, män mår sämre än man tror. Och vi har inga att tala med. Se till att du finns där. 

11) Släpp prestationkraven i sängen. Och kraven på att vara "normal", gör det som du/ni gillar. Och, lika fokus på bådas njutning = more fun!

 
12) Om du är straight, klä upp dig och gå på bögklubb ett par gånger, ensam. Sen vet du hur kvinnor känner sig jämt när de är på klubb, tänk på det och försök sluta objektifiera.

13) Se över familjeekonomin. Kommer din fru/sambo få mycket sämre ekonomi än dig vid pensionen, för att det var hon som var hemma med barnen, mer än fyra år? Åtgärda det, genom att övergå till jämställt pensionssparande.  Och kompensera den redan uppnådda ojämlikheten med en engångsssumma som överförs till hennes pensionssparande.


14) Våga visa dig svag, och stå för att du kan bli sårad och ledsen. Skäms inte över tårar, de visar att du är människa!

15) Ta hälften av ansvaret i hemmet. Kan du varken sy, tvätta  eller laga mat? Kan din fru varken byta däck, tapetsera eller deklarera? Alltihop hör till allmänbildningen. Lär er grunderna, av varandra eller kompisar.

16) Är du föräldraledig, och får beröm för att du är en duktig pappa? Svara med att du bara gör det som är självklart som förälder, tacka nej till allt könsstereotypt beröm mamman inte skulle fått.

17) Vill sonen ha klänning och dottern spindelmannendräkt på kalaset? Låt dem få det, och uppmuntra deras personligheter istället för att tvinga på dem stereotypa roller.

18) Städa ditt språk. Precis som du för länge sedan slutat säga hora/fitta som förolämpningar bör du städa bort uttryck som:  "Typiskt män/kvinnor", "Bra karl reder sig själv", "det svagare/starkare könet", "boys will be boys", "damerna först" osv.
 

19) Hur ser dina manliga förebilder ut?  Vem vill du likna, egentligen? Det finns gott om mer jämställda manliga förebilder, som kan ersätta de som kanske känns för jobbiga efter en granskning.

20) Jobbar du med barn och ungdomar? Gå en kurs i genuspedagogik, och kolla upp alla de projekt och jämställdhetsmaterial som finns.

21) Sluta hylla den odemokratiska alfahannen som tagit makt via sina vassa armbågar, sitt våldsamma sätt att köra över människor (eller tom sina hot om fysiskt  våld), sitt sätt att ryggdunka/ryggdunkas med andra alfahannar och sin bedrägliga charm.
( Han kommer sannolikt ändå aldrig vara till någon hjälp när det är kris i organisationen, eftersom inte han fått sin position främst pga kompetens.)

Stå istället bakom den som getts makt av gräsrötter, den som folk ser upp till för att hon eller han ser folk, tar ansvar, är kompetent och vågar leda även när det är tungt. 


22) Våga bryta mönstret och haka inte på de manliga kompisar som nedvärderar en man för att han inte "var karl nog" att klara en uppgift. Alla misslyckas vi någon gång. Nästa gång är det din tur, då vill du ha någon på din sida, eller hur?


Etiketter: , , , ,

5 Comments:

At 7:16 em, Blogger Unknown said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 7:17 em, Blogger Unknown said...

Och du ska vara "jämställdhetskonsult"? Det du rabblar upp är ju feministiska floskler som är EXTREMT mansfientliga. Varför tar du inte tid och surfar runt på lite bloggar som beskriver männens situation och är lite feministkritiska innan du pratar om sådant du inte vet ett smack om


Alla män ryggar tillbaka när man hör patriarkatet, för det finns inget. Så svårt är det inte att fatta. På vilket sätt har "män" mer makt än kvinnor?
Med din logik, om jag börjar prata om ett matriarkat och kvinnor förnekar det, är dom alltså rädda, lata och vill inte ge upp sina privilegier?


1) Var en närvarande far och ta ut minst halva föräldraledigheten.

Det är kvinnor som tar ut denna föräldraledighet, alltså bestämmer över den. Eftersom kvinnor har makt i hemmen och över barnen. Med samma logik kan man även säga att män försörjer hemmen mer, och du kan lika gärna skriva detta till kvinnor i stil med "Kvinnor var inte rädda för jämställdhet våga ut och arbeta istället för att vara hemma med barnen, sluta vara så ojämställda" Ser du min poäng? Detta är VERKLIGEN INTE ett bevis på ett patriarkat. Det är snarare ett bevis på ett matriarkat och något som drabbar män.

2) Uppfostra dina barn jämställt
Varför säger du detta till "män" för? Är det inte kvinnor som totalt misslyckat med detta i 2000 år? Sen tar du också och bestämmer att det är såhär, att män inte får ha färglada kläder på sig och att män inte klarat av att uppfostra barn tidigare. Du ljuger och hittar på. Det är väl bara gå in i skolorna och titta på vilka kläder dom har?

3) Säg ifrån mot sexistiska och homofoba skämt.
Verkligen inte, skämt är skämt. Ska vi säga ifrån mot blonda skämt också eller? Norska skämt?

4) Nej, nu pratar du män som ska rädda kvinnorna i nöd, vad du gör är alltså uppfostrar oss och barn till att upprättahålla könsrollen vita riddar mentaliteten, var det inte det du sa att vi INTE skulle göra två punkter tidigare? Varför ska just "MÄN" hjälpa till med detta? Varför skriver du inte detta till kvinnor generellt? Du bestämmer här också att det INTE varit såhär tidigare, vilket det faktiskt är. Skärpning

5) Den dagen kvinnor gör det då män blir utsatta verbalt och fysikt av kvinnor. Ska vi tillsammans hålla händerna och våga kliva in på aftonbladet och läsa ett par raden om hur jävla illa "män" är eller? Var är du då? Var är alla kvinnor som står upp för män? Scum någon? Även här förespråkar du något slags gentlemanna beteende som bara ska appliceras på män och som om det inte redan gör det. Herregud människa.

6) den dagen kvinnor gör det om manliga hobbies.

8) kvinnor har den totala makten inom familjerna och barn och familj i samhället. Det är inte upp till "män" att på något sätt skapa jämställdhet ur inget.

9)Så alltså en stereotyp som inte ens existerar kommer du med som ett exempel på mer jämställdhet? Detta låter mer som någon kritik på ett betende som är valt av vuxna personer som du verkar ha något emot? Manshat mycket?


12) Så alltså sluta objektifiera kvinnor som klär ut sig just för att vara sexobjekt, man häpnar. Som om inte kvinnor objektifierar lika mycket.

13) Ja ett matriarkat drabbar även kvinnor brukar det heta. Priset man får ta om man bestämmer att vara hemma med barnen mest. Så vad du har att komma med på denna punkt är alltså att mannen ska betala ÄNNU mera till kvinnan för att hon var hemma och latade sig med barnen. Inte nog med att han försörjde familjen under hela den tiden, nej nu ska det vara jämställt så nu ska hon ha lite till till sin pension också. Ut och jobba istället så jävla svårt ska det inte vara att fatta.

 
At 7:18 em, Blogger Unknown said...

14) Vem säger att det inte är så nu? Vem säger att vi inte är olika från början, vem säger att män SKA tjuta lika mycket som kvinnor, vem säger att män idag inte visar lika mycket känslor som kvinnor? Du jämför "män" med en stereotyp som inte existerar för fan.

15) Med samma logik och intelligens kan vi säga, ta hälften av försörjningsansvaret i hemmet kvinnor, bara ta det. Det är upp till kvinnorna att knäppa med fingrarna och lösa det. Hur låter detta enligt dig?


16) Nej det handlar inte om att MÄN ska ändra på sig, beröm är beröm det handlar här om DOM SOM GER BERÖMET FÖR I HELVETE OCH VILKA ÄR DET TROR DU?????????? Inte är det män iaf.

17) Vi andra normala människor tror på ett "normalt" uppväxande där man har normer utefter samhället och det som varit en norm i rådande tider under en majoritet. Alltså ska man inte uppmuntra trotts beteende vilket byte av kläder ingår. Vad du inte tänkt på är varför finns det personer som vill gå i det motsatta könets kläder? Inte handlar det om att man identifierar sig som något annat iaf. Det handlar om ett ideal, antingen en manlig man, eller en sexig kvinna. Vilket du aldrig sett tex en man som vill klä ut sig till en ful kvinna, eller en kvinna som vill vara man utan skägg och kuk.

18) Man häpnar...

19) och detta har vad att göra med jämställdhet? Så alltså det handlar inte om vad vuxna själv ska få välja utan det handlar om vad du tycker är rätt och fel. Detta kommer komma som en chock, men en macho manlig super hunk är inget fel att vara om man så vill det.

21) Sure, om du ger mig ett ynket litet bevis på en sådan man så ska jag göra det.

 
At 2:09 em, Blogger Luka(s) said...

KR, självklart är det en viktig fråga. Jag har inte påstått något annat heller. Tips nummer 10, 14 och 19 handlar ju bland annat om den frågan.

 
At 2:33 em, Blogger Luka(s) said...

John D,

Jag känner en massa män som inte alls har problem med att tala om patirakatet.

Poängen med mina tips om att vara en närvarande far och ta lika stort ansvar för hemmet handlar till viss del om just att män bör ta makt på ett område där vi har mindre makt, hem och familj.

Och eftersom tipsen riktas till män handlar de om att ta makt. Hade jag riktat dem till kvinnor hade jag istället bett dem lämna ifrån sig makt över hem och familj.

Mycket av dina invändningar i övrigt handlar om att du inte begripit att tipsen riktar sig enbart till män. Inte för att inte kvinnor också bör agera för jämställdhet, utan för att jag i just det blogginlägg har valt att begränsa vilka jag talar till. Av tydlighetsskäl, och för att färre män än kvinnor engagerar sig för mer jämställdhet.

Vad gäller din kritik av tips nr 17 tor jag du behöver bättre kunskaper om transpersoner. Du har nämligen fel, det handlar visst om att vi klär oss utifrån identitet.

Jag är exempelvis född i kvinnokropp, och saknar skägg, har heller ingen önskan att anlägga något heller.
Transpersoner är ungefär som alla andra. En del gillar att klä sig mer könsstereotypt, utifrån sitt självidentfierade kön, andra gör det inte. Det finns gott om transkvinnor i byxor och transmän som aldrig använder slips och kostym.

 

Skicka en kommentar

<< Home