2012-05-18

Kampanj mot fortsatta tvångssteriliseringar

Är du transperson, eller anhörig, partner vän eller allierad till en transperson? Gillar du mänskliga rättigheter och ogillar tvångssteriliseringar? Då kan just DU göra stor nytta just nu, och en gång för alla avskaffa tvångssteriliseringarna av transsexuella redan i sommar!

Regeringens förslag  innebär inte att steriliseringskravet tas bort nu, utan att man uttalar en vilja att återkomma i frågan och sannolikt kommer göra det så att kravet kan avskaffas juli 2013. Oppositionsalternativet innebär att riksdagen beslutar att avskaffa tvångssteriliseringarna och att den lagändringen ska träda i kraft redan nu, juli 2012. Skillnaden är alltså endast avskaffandet av steriliseringskravet och när ändringarna ska träda i kraft. Det skiljer alltså ett års ytterligare tvångssteriliseringar. Ett års ytterligare helvete för många som redan väntar. Ett år med 30-60 fler tvångssteriliserade människor. Detta kan förhindras, om minst nitton borgerliga ledamöter röstar för att avskaffa tvångssteriliseringarna bums . Om minst nitton av dem röstar med sitt samvete. Du kan påverka dem!


Du kan skriva till ledamöterna

Om tillräckligt många hör av sig till riksdagsledamöterna och berättar, på ett vänligt och ärligt sätt,  varför det är viktigt att de avskaffar tvångssteriliseringarna omedelbart istället för om ett år finns det en chans att de påverkas. Maila eller skriv brev, till en eller flera ledamöter du vill påverka.
Berätta om hur enormt jobbigt det redan är att aldrig kunna betala med VISA-kortet utan att vara rädd att outas, eller hur tungt det är att hela tiden ropas upp med fel slags förnamn hos doktorn eller tandläkaren.
Berätta om din egen sorg över att vara tvångssteriliserad, och hur viktigt det känns att inte en enda till drabbas.
Berätta om hur du ser att din partner lider och kanske inte kommer orka vänta, utan acceptera en sterilisering för att så fort som möjligt få nya ID-handlingar.
Berätta om vänner du har som drömmer om barn men också om att få leva som sig själva, och hur dessa drömmar får dem att gå sönder när de ser att det inte kan kombineras.
Berätta om ditt barn, den ständiga kamp mot fördomar du ser när han/hon/hen valt att inte byta juridiskt kön, för att kunna behålla möjligheten att få i framtiden kunna få egna barn.
Berätta om hat, hot och våld du drabbats av eller sett andra drabbas av och hur det hänger ihop med ID-kort som normen tycker inte stämmer.
Berätta, och be dem rösta på oppositionens förslag. För att det är det enda humana.


Exempel på borgerliga ledamöter som tidigare varit positiva i hbt-frågor:

Moderaterna
Maria Abrahamsson  
Olof Lavesson 
(Båda har lagt motion mot tvångssteriliseringar)

Ulrika Karlsson
Per Bill

Johhny Munkhammar
Margareta CederfeldtJessica Polfjärd
Ulf Berg

Sten Tolgfors
Margareta Pålsson
Thomas Tobé

Folkpartiet
Barbro Westerholm
(Har motionerat mot tvångssteriliseringar, denna mandatperiod.)
Martin Andreasson
(Har motionerat mot tvångssteriliseringar)

Johan Persson (har uttalat sig mot tvångssteriliseringar)
Allan Widman
Jan Ertsborn
Eva Flyborg
Liselott Hagberg
Christer Winbäck
Lars Tysklind
Anna Steele
Maria Lundkvist Brömster

Centerpartiet
Annika QarlssonJohan Linander
Kenneth Johansson (ordf socialutskottet, har uttalat sig emot tvångssteriliseringar)
Solveig Zander
Abir Ar-Sahlani (twittrade mot tvångssteriliseringar)

Kristdemokraterna
Caroline Szyber
(Har utttalat sig mot tvångssteriliseringar)
Otto von Arnold

Du kan kontakta din lokala partiförening, ett ungdomsförbund eller en hbt-organisation

Om du är medlem i, eller har röstat på, ett borgerligt parti kan du kontakta den lokala partiförening och be dem kontakta partiets riksdagsledamöter och be dem rösta för ett omedelbart avskaffande. Eller så kontaktar du LUF, CUF eller MUF eller Öppna Moderater eller Hbt-liberalerna och påminner dem om deras ställningstaganden och ber dem agera mer gentemot sina riksdagsledamöter.

Du kan blogga

Om du har en blogg, skriv ett inlägg om hur du eller din partner, vän eller anhöriga påverkas av att tvångssteriliseringarna inte avskaffas förrän om ett år. Sprid den till ledamöter, media eller lokala partiföreningar.


Du kan twittra

Skriv en tweet berätta om varför tvångssteriliseringarna måste upphöra nu, inte om ett år. Länka gärna till någon blogg eller artikel på temat. Sprid andras tweets på temat. Använd gärna haschtaggen #tvångssteriliseringar

Du kan skriva insändare

Media och allmänheten var i vintras upprörda över att regeringen ville vänta med att avskaffa tvångssteriliseringarna. Nu är det tyst, förmodligen för att många tror att de faktiskt kommer avskaffas nu i juni. Skriv insändare och berätta att regeringen ändå tänker vänta ett år och vad du tycker om det. Adresser till alla de större lokaltidningarna hittar du här.

Artiklar och uttalanden att hänvisa till

Internationella fördömanden
 TransGender Europe
Human Rights Watch
ILGA Europa & TransGender Europe
LGBT Intergroups i europaparlamentet
Amnesty International
Namninsamlingen som samlade 78.067 namn mot tvångssteriliseringar

Debattartiklar

 Inget talar för steriliseringskravet, av ledande läkare på området
Onödigt och okänsligt att dröja med att avskaffa tvångssteriliseringarna, RFSL, RFSU, KIM
Hägglund hot mot mänskliga rättigheter, RFSL m. ett flertal jurister, om varför det inte finns juridiska skäl för att dröja


1 Comments:

At 8:37 em, Blogger Matilda/Mattlo/Matko said...

Bra samlat, bra skrivet, väl rutet!

 

Skicka en kommentar

<< Home