2010-08-16

Socialdemokraterna och de rödgröna i landstinget

Här följer ett antal viktiga frågor vi socialdemokrater och/eller rödgröna driver och har drivit i landstingspolitiken.

Billig och bra kollektivtrafik - för alla!
Kollektivtrafiken ska vara överkomligt billig för alla, vi rödgröna vill ha enhetstaxa, och vill sänka priset på SL-kortet.

Den borgerliga alliansen har drivit landstinget med underskott, vilket kommer leda till ännu fler avgiftshöjningar och andra försämringar. Det här är allvarligt, man måste ha ordning på ekonomin i landstinget. Under förra mandatperioden (2002-2006) fick vi städa upp efter det oansvariga styret som då hade lett till rejäla underskott, nu händer samma sak igen.

Grön kollektivtrafik!
Bilismen måste begränsas så gott det går, vår miljö tål inte att vi fortsätter använda ett transportmedel som belastar miljön så enormt för en enda person. Så fort det går måste kollektivtrafik , och en så mijövänlig sådan som möjligt, används. Jag tycker idén med linbanor är väl värd att titta närmare på!


Stabil styrning av vården!

Alla som någon gång varit inlagda på sjukhus i Stockholm kan förmodligen vittna om att personalen verkligen gör vad den kan för att vistelsen ska vara så bra och så kort som möjligt. men villkoren de jobbar under är inte okey. Det är inte lätt att få ett stort sjukhus att fungera med dagens hattiga styrning, vi rödgröna vill ha fleråriga avtal och en bättre styrning! Det är viktigt för att sjukvårdens personal ska få arbetsro och möjlighet till långsiktig planering.

Värna unga psykiskt sjuka!
Vi Socialdemokrater vill att unga psykiskt sjuka ska få en egen coach i vården. Alla som varit ordentligt sjuka någon gång vet att tyvärr ibland krävs att man är stark och driftig, för att man ska klara av att hantera vården och få den vård man har rätt till. I den miljön hamnar resurssvaga patienter vid sidan om, och bland de mest resurssvaga är de psykiskt sjuka. En coach för de unga så att de snabbt kan slussas genom systemet och få hjälp kan göra att de kan komma tillbaka på arbetsmarknaden och inte fastnar i vården, en vinst för både dem och samhället.

Gärna vårdval - men på riktigt!
Moderaternas Vårdval Stockholm har på ett dramatiskt sätt ökat hälsoklyftorna i Stockholm. De sjukaste människorna i länet har fått mindre och sämre sjukvård, medan de rikaste har fått större valmöjligheter och bekvämare vård. En reform som i verkligheten enbart inneburit fler valmöjligheter för de rikare och friskare är inte en reform värd namnet! Vi rödgröna vill införa Hälsoval Stockholm, en modell där vårdcentralerna faktiskt får resurser efter behov, och inte som nu efter antal besök. De som har störst behov av vård ska få mer resurser än de som är relativt friska och hälsobefrämjande vård ska stödjas. Dessutom vill vi ha fler akuter vid närsjukhusen, där specialistvård för bland annat barn ska kunna fås utan tidsbeställning.

Djurskydd, en fråga även för sjukhusen!
Landstinget är en stor aktör när det gäller offentlig upphandling och det innebär ett ansvar! Jag tycker det är självklart att landstinget inte ska upphandla exempelvis kött från länder som inte följer ens grundläggande djurskyddsbestämmelser. Vi rödgröna vill införa den typen av regler vid offentlig upphandling, så sjukhusen inte ska kunna handla där det är billigast men strunta i ansvaret för ett bra internationellt djurskydd.


Sjuka barn...

Fråga en förälder om hur det fungerar att åka till sjukhus och jag misstänker att får höra en suck. Speciellt om det hela inträffar på en helg eller kväll/natt och kanske inte är så livshotande men ändå akut. Ingen vårdcentral öppen, ingen närakut med barnläkare öppen och ungen får bara mer och mer ont i öronen, magen eller febern stiger. Väntetiden på akuten mitt i natten känns mördande lång och nästa arbetsdag närmar sig..

Och har man syskon eller ingen bil infinner sig raskt också nästa fråga. Fixa barnvakt till syskon eller åka en förälder och ha den andra kvar hemma, och därmed oroa sig över att inte kunna finnas där för sitt sjuka barn? Fixa bilskjuts eller bekosta taxi, eller tvinga ett sjukt barn ut i vinterkylan och tunnelbanan, kanske sent på natten? Inget blir särskilt bra.

Det är därför som förslaget om jourläkarbilar för barn är så fantastiskt, och jag fattar inte varför vi inte redan infört det! Syskon slipper rivas upp ur sängen och barn med mindre allvarliga åkommor slipper ta utrymme på akuten från de som verkligen är svårt sjuka och behöver mer specialiserad akutvård.


Snabbussar till Södertörn - i väntan på Spårväg Syd!
Kommunikationerna på södertörn är inte de bästa, det vet jag som vuxit upp i Salem. Man stod där och frös i tjugo, trettio och fyrtio minuter medan man väntade på ett pendeltåg som aldrig kom. Och ska man resa på tvärs , inte längs med pendellinjen, då kan det ta evigheter att ta sig fram en sträcka som med bil bara tar tjugo minuter. Det här kommer förhoppningsvis ändras när spårväg Syd är färdigbyggd, men det kommer ta sin lilla tid. Vid 2018-2020 räknar man med att börja bygga den.

Men det behövs ju snabbare lösningar också. Vi rödgröna har bestämt att vi vill ha snabbbussar på en av de mest trafikerade sträckorna, redan i december om vi vinner valet! Tänk dig att kunna ta en expressbuss från Flemingsberg till Skärholmen och tillbaka, med några enstaka stopp på vägen! Den i söderort nyinflyttade studenten som just börjat på Södertörns Högskola kan fixa både IKEA-besök och att hälsa på morfar på Huddinge Sjukhus, och ändå hinna till eftermiddagens föreläsningar! Pensionären hinner både handla billig mat på torget i Skärholmen och sitt läkarbesök på sjukhuset! Och den stressade småbarnsföräldern behöver inte ta bilen för att följa barnet till träningen, de hinner i tid ändå!

Etiketter: , , , , , , ,

1 Comments:

At 4:20 em, Anonymous Anonym said...

-Värna unga psykiskt sjuka!

Värna alla psykiskt sjuka,unga som gamla.
De unga har ofta sina föräldrar som stöd men de äldre kanske är
ensamma så möjligtvis är de mer
i behov av detta? Det stora problemet som jag ser det är att tröskeln för att få sjukhusvård idag är alldeles för hög och kommer personen in så får denne stanna för kort tid. Psykatriska hemvårdsteam i all ära men det passar inte alla.

 

Skicka en kommentar

<< Home