2010-02-14

Moderaternas röstfusk

Jag hade bestämt mig för att inte haka på vågen av upprördhet över moderaten Mats Rudins köpta röster. Enstaka personer som saknar moralisk kompass och inte följer demokratins spelregler, det finns tyvärr i alla partier. Det är tragiskt, men bara att reda upp och gå vidare, som Peter Högberg säger.

Men nu visar det sig att det inte handlar om enbart enskilda personer och då är det en helt annan sak. Dagens Nyheter skriver idag att Moderaternas chefsombudsman för Stockholms stad och län, Sverker Eriksson, har känt till oegentligheterna i flera veckor. Men det är först när DN avslöjar fusket som man nu bestämmer sig för att problemet är så allvarligt att man skjuter upp nomineringsstämman, för att hinna utreda om det finns fler ogentligheter kring andra kandidater som fått många röster från partimedlemmarna. Och nog ser det inte så lite märkligt ut att både kommunstyrelseledamöterna Petter Lindfors och Rolf Könberg, riksdagsledamoten Mats G Nilsson och landstingsrådet Christer G Wennerholm ihop med Mats Rudin, har fått en stor andel röster från valkrets sex, det vill säga Hässelby villastad - Vällingby där just Tensta-Rinkeby ingår. Den valkrets som inför provvalen haft en 300-procentig ökning av moderatmedlemmar. Speciellt med tanke på att det enbart är Rolf Könberg som bor i valkretsen.

Samtliga misstänks nu tillsammans nu enligt Expressen för att ha format en valkartell där de har betalat medlemsvärvare för att skaffa dem röster via nya medlemmar i provvalen. Om misstankar riktas även mot Birgitta Wahlman, Rolk Könbergs fru, och Annika Lindfors, Petter Lindfors fru, som också fått höga röstsiffor i provvalen bland annat från valkrets sex, det säger Expressen inget om.

Om det verkligen handlar om en valkartell med betalda röster, då är det inte längre något enstaka feltramp av en enstaka medlem. Då är det systematiskt, och man kan undra hur länge och hur högt upp i ledningen i stockholmsmoderaterna man medvetet tigit med affären. Vilka fler på provvalslistorna har köpt eller fuskat sig till röster från medlemmarna? Vad säger väljarna om att moderaterna inte omedelbart utredde misstankar om att politiker hade köpt sig säkra platser i riksdag, landstings- och kommunfullmäktige?

Nog för att jag stött på en och annan moderat som verkat tro att allt kan köpas för pengar, nu visar det sig att vissa av dem även tyckte att man kunde köpa till och med röster! Den respekt man har för interndemokratin tror jag säger något om den respekt man har för demokrati över huvud taget. Det handlar om anständighet, vilken moral man vill att stadens ledning omfattar. Personer som köper röster, oavsett vilket parti de tillhör, ska inte styra Stockholms Stad!

Andra bloggar: Alliansfritt Sverige, Irmeli Krans, Mårten, Robert Noord, Peter Andersson

Etiketter: , , , , , , ,