2010-09-03

Björklund och skampålar för föräldrar

Jag såg Jan Björklund i gårdagens Debatt på SVT. Och slås av hur märkligt det är med ett sk. liberalt parti som vill återinföra skamstraff, genom att tvinga föräldrar till vanartiga barn att komma till skolan och övervaka barnen. När blev det liberalt att försöka införa den här typen av åtgärder?

Jag förstår helt enkelt inte hur Björklund tänker.

Det finns många olika orsaker till att barn skolkar och stökar.
Det kan handla om dåliga hemförhållanden, dålig skolmiljö (mobbning), dålig undervisning eller kamrater med dåligt inflytande.
Till detta kan finnas faktorer som dyslexi och neuropsykiatriska funtionsnedsättningar, dåliga språkkunskaper i svenska, anorexia, kriminalitet, missbruk, depression osv som försvårar bilden.

Och Björklunds Alexanderhuggslösning för samtliga är att tvinga föräldrarna att närvara i skolan?

Jag kommer inte ifrån känslan av att det finns en underliggande ton av moralism i det här förslaget. Tanken att stökiga ungdomar måste bero på slarviga föräldrar, den syns överallt i den här debatten.

Men hur ska den skola som tvingat en förälder att närvara för att kolla upp sitt barn någonsin kunna få en bra kontakt med den föräldern igen? Om det man förmedlar är just att föräldern är en "sämre förälder"? Hur återupprättar man en dialog när man har förnedrat någon? Och vad händer när dialogen slutligt brutit ihop?

Och vad gör man med de resurssvaga föräldrarna, de ensamstående, de sjukskrivna? De som är hemma med yngre barn? Björklunds förslag att erbjuda ersättning för förlorad inkomst är inte bara dåligt använda resurser (lägg dem på fler lärare istället!), de fungerar inte heller för alla.

Det kom en del kloka åsikter från ungdomarna själva också. De påpekade att stökiga ungdomar förmodligen beter sig som änglar just när föräldern är i klassrummet. Jag tror alla föräldrar håller med. Därmed kommer föräldrar som inte anser att deras barn beter sig illa få vatten på sin kvarn att det är skolan som hittar på, och dialogen mellan familjen och skolan försämras.

Om det man vill uppnå med förslaget är en bättre dialog mellan skola och föräldrar är alltså förslaget rent kontraproduktivt. Lärarförbundet kallar förslaget naivt.
Det som behövs är fler lärare, mer elevvårdande personal, bättre vän-stödjar-verksamhet och mer stöd till skolledningar. Inte skampålar till "vanartiga" elever och deras föräldrar!
Bättre lärarutbildningar som ger lärarna verktygen att hantera problemen är också en viktig bit. Det är exempelvis rätt vanligt att lärare tror att de inte får ingripa om de ser en elev vandalisera i skolan eller trakassera eller slå en annan elev. En enkel lektion i nödvärnsrätten och rätten till envarsingripande skulle ge dem den trygghet de behöver för att kunna ta sitt ansvar som vuxna i skolan. Det borde vara både skolans och fackets ansvar att ordna såna utbildningar. Om sen polisen var tydligare med att det är brottsligt att polisanmäla en lärare bara för att man är arg på honom/henne skulle förmodligen okynnesanmälningarna sjunka.
Dialog med föräldrar och bättre stöd till lärare är det som behövs! Mer resurser till skolan är lösningen, därmed är skolpersonal, elever och föräldrar oftast väldigt överens om! Det ordnas inte med Alliansens skattesänkningar!
Vi rödgröna har en bättre skolpolitik.

Fler lärare, inte fler pekpinnar och skamstraff!
Sveriges skolor behöver en rödgrön regering!

***************
Fler om Björklund och Alliansen skolpolitik: Rossana Dinamarca, Opinionsbloggen, Nilsson, Birgitta Axelsson Edström, Christian Valtersson, Christer Magister
Och, icke att förglömma, Sjölanders utmärkta analys av de fruktansvärda klyftor som uppstått genom den Björklunds skolpolitik.

Etiketter: , , , , , , , ,

2 Comments:

At 5:53 em, Blogger Kristina Hildebrand said...

Även om lärare naturligtvis har nödvärnsrätt som alla andra, händer det att skolor bestraffar lärare som använder sig av den (jo, jag har personligen bekanta exempel). Missförståndet finns alltså inte bara hos lärarna utan ofta högre upp i hierarkin.

 
At 8:57 fm, Blogger Luka(s) said...

Usch då, det är verkligen inte bra! Jag tror det är ganska vanligt att personal inte bara i skolor utan även på institutioner och myndigheter på något sätt glömmer att svensk lag fungerar likadant innanför som utanför väggarna på skolan/institutionen.

Facket behöver också ha mycket bättre koll. Om de vet vad som gäller kan de lättare stödja en medlem som blir bestraffad för att ha utnyttjat nödvärnsrätten för att skydda sig själv eller andra från brott.

 

Skicka en kommentar

<< Home