2010-01-25

Moderaterna hånar sjuk trebarnsmamma!

Jag trodde inte jag skulle få se sånt här, men tydligen är Moderaterna nu verkligt desperata i sjukförsäkringsfrågan. Såpass desperata att man i dagens Aftonbladet öppet hånar en enskild medborgare som har valt att dela med sig av sina erfarenheter av Moderaterans "reform" att tvinga sjuka människor att jobba.

Gunnar Axén och Helena Rivière fullkomligt mosar Alexandra, en trebarnsmamma som för en dryg vecka sedan berättade hur hennes situation försämrats av utförsäkringen och hur förtvivlad hon är. Hon är rädd att inte ha råd med mediciner, har tvingats byta till billigare bostad och känner att hon inte ens vet om hon kommer kunna ha mat på bordet åt sina barn! Tidigare i höstas beskrev hon hur hennes vardag såg ut, med smärtor och trötthet och tre barn som kräver sitt. Och visst har har Axén/Rivière rätt, vi kan inte vara helt säkra på att Alexandra verkligen har ont, eller är sjuk. Hon kan, rent teoretiskt, ljuga om att hon har fibromyalgi, utmattningsdepression, lätt ångest och kognitiva minnessvårigheter. Men det hör till vanlig anständighet att inte insinuera att personer ljuger när de berättar om stora svårigheter i sina liv.

Men de moderata toppolitikerna, Axén är ordförande i socialförsäkringsutskottet, Rivière ledamot, stannar inte där. De går så långt att de påstår att Alexandra "inte är särskilt intresserad av att få möjlighet att försörja sig själv och sina barn. Hon vill vara kvar i sjukförsäkringen, ha sin försörjning därifrån och gå fri från krav." För det kan man tydligen veta, åtminstone om man är moderat och sitter i socialförsäkringsutskottet, antar jag. De avslutar med att klappa Alexandra på huvudet och säga att hon nog kommer hålla med dem om att det nog ändå var bäst för henne att bli utförsäkrad, i sinom tid.

De sitter alltså som riksdagsledamöter och synnerligen ansvariga i frågan om sjukförsäkringen och dömer en enskild medborgare. Från sin ställning som friska politiker med hög lön hånar de henne, ifrågasätter henne, patroniserar henne, stampar på hennes sätt att beskriva sitt liv. Hon ska hängas ut, hon är inte vatten värd i deras ögon. Hela beteendet vittnar om en människosyn som jag visserligen anade fanns hos en del moderater, men att den var så här vämjelig visste jag inte. Det är helt enkelt avskyvärt, man gör inte så här som politiker.

Personer som Axén och Riviére borde över huvud taget inte sitta i socialförsäkringsutskottet. Och det är inte för att de är moderater jag känner så, utan för att de tycks sakna all form av mänsklig empati. Tyvärr verkar denna brist ibland hänga ihop med engagemang inom Moderaterna.

Det här kan inte få fortsätta. Oavsett hur man ser på sjukförsäkringen, det måste vara människor med förståelse för och omtanke om andra människor som fattar beslut, speciellt i såna frågor. Moderaterna har just bevisat att de inte har de grundläggande kvalfikationerna. Det rödgröna förslaget är bra! Aktiva åtgärder och insatser för att återgå till arbete är viktigt, men det måste handla om individuella prövningar. Inte kollektiva stupstockar, som moderaterna vill ha.


Tillägg 26/1,00:15: Som replik på läsarnas reaktioner, tämligen starka sådana, på den moderata sågningen av Alexandra säger Riviére till Aftonbladet att hon inte ser hur debattartikeln kan vara angrepp på person. Hon tycks mena att den bara uttryckte en replik om att Alexandras oro var obefogad.

Det är ett mycket märkligt försvar. För hur mycket man är försöker kan man inte hitta något förklarande eller pedagogiskt i Riviéres/Axéns text. Riviéres fula bortförklaring gör hennes och Axéns påhopp bara värre.

Yttrandefrihet.ftw har noterat en intressant mening i Axéns/Rivierés angrepp. De angriper nämligen de rödgrönas sjukförsäkringspolitik genom att skriva: "Vänsteralliansen lovar att sådana som Alexandra ska kunna vara fortsatt sjukskrivna så länge det behövs." Jag håller med Yttrandefrihet.ftw, vad är det alternativ Axén/Riviére tänker sig? Att folk ska kunna var sjukskrivna så länge pengarna räcker, snarare än så länge det behövs? Att det ska vara ekonomer som avgör om en person är arbetsför eller inte, inte läkare? Vansinnigt, i så fall.

Fotnot: Det finns en juridisk aspekt på det hela också. I princip har Axén och Riviére beskyllt Alexandra för bidragsfusk, något som kan ses som förtal. Moderaterna kan komma undan med sånt när de beskyller hela svenska folket för att vara bidragsfuskare, då är ingen enskild utpekad. Men pekar man ut enskild person i pressen, då kan det vara förtal. Den typen av brott får inte ens moderata riksdagsledamöter begå.

*********
Nyheten kom från Alliansfritt Sverige. Även Johan Westerholm och Peter Högberg, L-O Pettersson och Peter Andersson skriver bra om det här.

Etiketter: , , , ,

11 Comments:

At 5:01 em, Blogger Kristina Hildebrand said...

Värst tyker jag faktiskt är kommentaren att hon vill gå fri från alla krav. Ja, som allvarligt sjuk klarar man kanske inte av krav på att man arbetar? Det kanske var grundtanken med sjukförsäkringen, att vi inte ska behöva arbeta när vi är sjuka..?

 
At 10:53 em, Anonymous Anonym said...

OM dom skulle ha rätt, vad är din inställning då?

 
At 11:39 em, Blogger Luka(s) said...

Du menar om Gunnar Axén och Helena Riviére hade tagit del av samtliga handlingar i Alexandras fall och kommit fram till att hon inte alls är sjuk utan bör klara av att arbeta?

Dels skulle jag påpeka att det är ministerstyre, det får de inte göra. Sen tycker jag överlag att bedömningen om någon är så sjuk att hon inte kan arbeta bör göra av en läkare, vilket varken Axén eller Riviére är, de är PR-konsult resp. bokförläggare.

Men säg att de av en händelse skulle haft rätt? Ger det dem rätt att som högt uppsatta politiker gå ut och offentligt trampa på en enskild medborgare? Självklart inte! Den moraliska bedömningen av deras handling har inget att göra med om de gissat (för en gissning är vad det är) rätt eller fel.

Det handlar om att en som offentligt företräder Sverige inte ska ge sig på en enskild medborgare offentligt!

Det handlar också om att ta striden med dem man är arg på, och inte avreagera sig på oskyldiga bara för att det är lättare. Moderaterna är arga på de rödgröna, och har det jobbigt med sjukförsäkringsfrågan. Då bör man ta den fajten med de rödgröna. Inte ge sig på Alexandra, som inte har gjort varken Axén, Riviére eller Moderaterna något ont.

Axén och Riviéres handlande är sällsynt omoget och moraliskt förkastligt. Det finns inga andra sätt att beskriva det.

 
At 11:10 fm, Blogger Martin Gustavsson said...

Det aer vael ingen direkt hemlighet att moderaterna mest ser vanliga maenniskor som produktionsfaktorer, men vad som aer beklagligt aer att de inte inser att en mamma faktiskt har en uppgift att fylla i denna process. Tre nya produktionsfaktorer servas av denna mamma. Moderater! Ge mammoerna lite respekt foer boevelen!
Koer inte motorerna paa hoegvarv utan olja!
MVH
MrPerfect72
medlem av www.aktivdemokrati.se

 
At 12:15 em, Blogger Stig-Björn Ljunggren said...

Låt oss skilja på två saker.

För det första om Alliansens politik är bra eller inte. Det kan vi ha synpunkter på.

Och här tror jag i sak att moderaterna och Alliansen har mer fel än vad Koalitionen har.

För det andra om ledande politiker ska skriva debattartiklar som bemöter enskilda medborgares inlägg eller inte.

Det kan vi också tycka till om. Den gängse socialdemokratiska hållningen tycks vara att enskilda personer inte ska behöva få mothugg, inte ens om de skriver mycket välformulerade inlägg i Aftonbladet. De ska istället behandlas som staffagefigurer när de stora elefanterna dansar.

Nä, istället för att göra detta till en moralfråga (emati etc), eller juridisk fråga (förtal), så gör det till en socialt demokratisk fråga, nämligen att alla ska ha chansen att få säga sin mening, men får också räkna med att få mothugg.

Heder till moderaterna som törs diskutera och stå upp för sin politik! Hellre det än den vämjeliga repressiva toleransen som praktiseras i rörelsen!

 
At 1:44 em, Blogger Einar Berg said...

Ta det lugnt, Det röda laget kommer att vinna valet. Efter det kommer alla problem att lösa sig. Ohälsan kommer att försvinna spontant. Alla kommer att känna hur initiativlusten att arbeta kommer tillbaka när man får vara sjukskriven med 80% av lönen (eller mer) på obestämd tid. Arbetsförmedlingen kommer inte att behövas längre eftersom alla kommer att få jobb i den nya miljöbaserade industrin. Ingen kommer att vilja ha svartjobb eftersom det är coolt att betala skatt. Och med hjälp av höjda skatter kommer alla att känna sig trygga och kan bjuda varandra på glass för dom höjda löner och pensioner som alla givetvis kommer att få.

 
At 7:21 em, Blogger Luka(s) said...

Stig-Björn,
Alexandra hade inte yttrat sig om Axéns eller Riviére, varken deras personer eller deras handlingar. Ändå tog de tillfället i akt och ägnade sig, på ren svenska, åt att snäcka skit om hennes person offentligt.

Hur desperat man än är, man gör helt enkelt inte så här. Man hånar inte någon som redan ligger, för att man har svårt att slå tillbaka mot de man egentligen är frustrerad över, socialdemokraterna.

Detta tror jag svenska folket vet, de har inget överseende med Axén och Riviéres empatibrist.

 
At 8:54 em, Blogger Stig-Björn Ljunggren said...

Men herregud hon har skrivit debattartiklar i Aftonbladet där hon vältaligt beskrivit de problem hon har och vad den borgerliga politiken innebär för henne ohc hennes svårigheter.

Då är det väl inte fel att diskutera vad hon skriver, och kanske framförallt inte skriver, och dessutom göra det på ett problematiserande sätt där gränslandet mellan "sjuk" och "frisk" belyses med hennes konkreta berättelse sóm exempel.

Man kan ha synpunkter på moderaternas örfilar, men minst lika mycket går det att tycka om att klappa folk på huvudet som de vore barnungar bara för att de är sjuka och från Surahammar.

 
At 11:26 fm, Blogger Luka(s) said...

Stig-Björn:
Alexandra kritiserar Moderaternas politik, inte Axén eller Riviére personligen.

Axén och Riviére är inte tilltalade men angriper henne ändå. De bemöter heller inte hennes åsikter. De angriper henne som person, genom att ifrågasätta hennes berättelse.

Ett motsvarande "debattsvar" gentemot Axén och Riviére vore om Mona Sahlin i Aftonbladet öppet ifrågasatte Axéns och Rivierés personliga kompetens som politiker, skrev att de har ljugit om sin reform, att de inte är särskilt intresserade av att sjuka människor ska ha det drägligt (utan att ha läst Moderaternas sjukvårdsreform) och att de säkert någon gång i framtiden kommer förstå att landet ändå leds bäst av socialdemokrater.

Det kommer hon inte göra.
För man gör inte så, om man har någon moraliska kompass.

 
At 8:04 fm, Blogger Stig-Björn Ljunggren said...

Så det finns en moralisk kompass som säger att om en sjuk surahammarsmamma skriver i Aftonbladet med sig själv som exempel, så ska politiker över en viss nivå inte kommentera detta?

Jag bloggar själv om detta på www.ljunggren.com

 
At 12:55 em, Blogger Luka(s) said...

Ja, Stig-Björn, det gör det. Man går inte ut som toppolitiker och hånar en enskild medborgare, oavsett vad man tycker om hennes åsikter. Alla andra politiker brukar följa den.

Tycker du det vore okey om rektorn i en skola gick ut och öppet hånade en elev som i skoltidningen hade kritiserat undervisningen också?

 

Skicka en kommentar

<< Home