2013-07-21

22 tips för män - för mer jämställdhet

Det finns män som tycker jämställdhet är kvinnors ansvar. Det finns män som ryggar skräckslaget bakåt så fort man nämner manliga privilegier. För att inte tala om termer som feminism, könsmaktsordning/genusordning, patriarkat och genus. Alltför ofta handlar det väl om att de inte vill ge upp makt och privilegier, egentligen. Kanske inte så mycket av elakhet som av bekvämlighet. Men ibland tror jag det handlar en hel del om rädsla också, rädsla för ett område där man känner sig underlägsen, nämligen samhällsdebatten om jämställdhet. Och i ett typiskt utslag av normativmaskulinitet slår man tillbaka och säger att frågan knappt existerar, istället för att fråga och försöka lära sig.

Detta är för er. Inga förskräckande ord som könsmaktsordning eller genus. Jag har till och med undvikit att säga något om feminism i rubriken. Istället följer jag Niklas Hellgrens exempel, och ger konkreta tips på vad just du kan göra, för att åstadkomma mer jämställdhet. Både i din vardag och i samhället i stort.


22 tips för ökad jämställdhet
1) Var en närvarande far och ta ut minst halva föräldraledigheten.


2) Uppfostra dina barn jämställt. Färgglada kläder till både flickor och pojkar, teater- och dans-grupper till båda, täljkniv till båda, tala mycket om känslor med båda, lär båda att ta plats och sätta gränser, ge crossbåge till båda, bejaka bådas sexualitet lika mycket och på samma sätt osv


3) Säg ifrån mot sexistiska och homofoba skämt.


4) Gå in och agera mot sexuella övergrepp (ja, även de där jobbiga tillfällena när en rädd och ensam tjej du inte känner blir inträngd i ett hörn av sätet, av en full karl på tunnelbanan!)


5) Säg ifrån när kvinnor trakasseras verbalt, för att de uttalar sin åsikt. Ta debatten, stå upp och visa att du inte accepterar att vissa skitstövlar till män beter sig som svin mot kvinnor.

6)Våga tala öppet och entusiastiskt om "feminina" hobbies du har: pelargonodling, broderi, matlagning, sömnad, heminredning, måleri, scrapbooking os
 

7) Fundera över hur ofta du citerar manliga resp kvinnliga vänner. Försök skapa jämvikt.
 

8) Reflektera över din roll i din familj/relation. Hur mycket ansvar och makt har du för allt från semesterplaner och barnens tandläkarbesök till släktens julklappar och städningen? Känner du dig underlägsen i förhållandet, hänger det ihop med det ansvar du tar? 

9) Säg ifrån nästa gång grabbarna hetsar någon med "Va fan, ta en sup och drick som en karl!" Du kan rädda liv, bokstavligen

10)  Lyssna på manliga vänner, män mår sämre än man tror. Och vi har inga att tala med. Se till att du finns där. 

11) Släpp prestationkraven i sängen. Och kraven på att vara "normal", gör det som du/ni gillar. Och, lika fokus på bådas njutning = more fun!

 
12) Om du är straight, klä upp dig och gå på bögklubb ett par gånger, ensam. Sen vet du hur kvinnor känner sig jämt när de är på klubb, tänk på det och försök sluta objektifiera.

13) Se över familjeekonomin. Kommer din fru/sambo få mycket sämre ekonomi än dig vid pensionen, för att det var hon som var hemma med barnen, mer än fyra år? Åtgärda det, genom att övergå till jämställt pensionssparande.  Och kompensera den redan uppnådda ojämlikheten med en engångsssumma som överförs till hennes pensionssparande.


14) Våga visa dig svag, och stå för att du kan bli sårad och ledsen. Skäms inte över tårar, de visar att du är människa!

15) Ta hälften av ansvaret i hemmet. Kan du varken sy, tvätta  eller laga mat? Kan din fru varken byta däck, tapetsera eller deklarera? Alltihop hör till allmänbildningen. Lär er grunderna, av varandra eller kompisar.

16) Är du föräldraledig, och får beröm för att du är en duktig pappa? Svara med att du bara gör det som är självklart som förälder, tacka nej till allt könsstereotypt beröm mamman inte skulle fått.

17) Vill sonen ha klänning och dottern spindelmannendräkt på kalaset? Låt dem få det, och uppmuntra deras personligheter istället för att tvinga på dem stereotypa roller.

18) Städa ditt språk. Precis som du för länge sedan slutat säga hora/fitta som förolämpningar bör du städa bort uttryck som:  "Typiskt män/kvinnor", "Bra karl reder sig själv", "det svagare/starkare könet", "boys will be boys", "damerna först" osv.
 

19) Hur ser dina manliga förebilder ut?  Vem vill du likna, egentligen? Det finns gott om mer jämställda manliga förebilder, som kan ersätta de som kanske känns för jobbiga efter en granskning.

20) Jobbar du med barn och ungdomar? Gå en kurs i genuspedagogik, och kolla upp alla de projekt och jämställdhetsmaterial som finns.

21) Sluta hylla den odemokratiska alfahannen som tagit makt via sina vassa armbågar, sitt våldsamma sätt att köra över människor (eller tom sina hot om fysiskt  våld), sitt sätt att ryggdunka/ryggdunkas med andra alfahannar och sin bedrägliga charm.
( Han kommer sannolikt ändå aldrig vara till någon hjälp när det är kris i organisationen, eftersom inte han fått sin position främst pga kompetens.)

Stå istället bakom den som getts makt av gräsrötter, den som folk ser upp till för att hon eller han ser folk, tar ansvar, är kompetent och vågar leda även när det är tungt. 


22) Våga bryta mönstret och haka inte på de manliga kompisar som nedvärderar en man för att han inte "var karl nog" att klara en uppgift. Alla misslyckas vi någon gång. Nästa gång är det din tur, då vill du ha någon på din sida, eller hur?


Etiketter: , , , ,