2010-12-31

En mångfald av ord!

Nu när året närmar sig sitt slut kan vi se bak på ett år fyllt av en mängd nya ord, ord som oftast också speglar viktiga händelser under året som gått.

Bland de nya orden finns:

App
Tydligen blir vi alltmer bundna vid våra mobiltelefoner, apparna (bildat av aplikationer) behöver vi för att kontrollera allt mer av våra liv via mobilen.

Askstoppad
Eyafjellajökul satte sina spår i språket, inte bara i Islands geografi och flygbolagens resultatrapporter.

Bloppa/Bloppis
Att sälja saker man har, men egentligen inte behöver, via sin blogg blev alltmer populärt under 2010. Konsumtionssamhället kanske äntligen håller på att tappa greppet?

Bjästa
Att sluta upp bakom förövaren och mobba ett brottsoffer. Orten Bjästa lärde sig den hårda vägen hur man lyckas bli ökänd, och hela Sverige lärde sig förhoppningsvis hur fel det kan gå, överallt.

Fejsbooka
Ordet vi redan trodde fanns...
Men som får språknördar att gråta blod. Ärligt talat, vad är det som händer med svenska språket när vi försvenskar ord med den här typen av stavning?

Guldsot
Farlig åkomma, som kan leda till fängelse om man inte ser upp. Kan tydligen även chefer på Röda Korset råka ut för.

Kaffeflicka
Tja, vad ska man säga? Vi tycks bli allt mer rojalistiska, i takt med att omvärlden ter sig alltmer skrämmande i finanskrisens och terrordådens kölvatten. Inte nog med att vi betalade hovet 20 miljoner för ett gigantiskt bröllop, boken om kungens ungdomsskandaler, dvs bla eskortflickor/kaffeflickor, säljer också bra. Utan att förtroendet för hovet hotas.

Kalkstenssångare
Forskare har upptäckt en ny fågelart i kalkstensbergen i Sydostasien. Hur många djur- och växtarter som 2010 utrotades, innan vi ens hunnit upptäcka dem kommer vi aldrig få veta...

Kringtidskort
I Alliansens Sverige sparas det allt mer i kommun och landsting. Då får hemtjänstpersonalen redovisa all tid då de inte befinner sig i hemmet hos de sk "brukarna" (dvs de äldre som får hjälp av kommunen att städa, fixa mat och handla, på mer begripligt språk). Den tiden redovisas på kringtidskorten, mycket mer effektivt än gamla tiders stämpelklockor...

Köttklister
Uppfinningen för att "klistra" ihop mindre köttbitar till större, och mer hanterbara, stycken röstades igenom i EU-kommissionen. Huruvida detta var bra eller dåligt fanns det olika åsikter om.

Morotsaktivism
Att aktivt gynna en miljövänlig butik som satsar rättvisemärkt. Vi får hoppas det fortsätter under 2011

Stupstockspolitik
Ingen missade väl Alliansens sjukförsäkringspolitik
och utförsäkringarna av sjuka människor?

Wickiläcka
Att via Wikileaks läcka dokument.


Läs hela listan, med förklaringar, hos Språkrådet.


Media skriver om nya ord: GP, Expressen, Aftonbladet, SvD

Etiketter: , , , , ,