2014-01-27

Cissexismen på TV6

Sedan några dagar visar TV6 en trailer för 2 1/2 män där Alan sägs ha rekord i dåliga dejter eftersom han har dejtat "en kvinna som brukade vara man".
Speaker: - Det finns dåliga dejter. Och så finns det Alans dejter
Alan: - I had sex with a woman that used to be a man.

Det aktuella avsnittet sänds ikväll, men Tv6 har redan fått ordentlig med kritik i sociala medier. Kritik som de enligt vissa  uppgifter  inledningsvis dolde. 
Tyvärr har de inte tagit åt sig alls av kritiken utan svarar:

"Vi har inte tagit bort något inlägg. Det ligger kvar. 2,5 män är en av världens mest framgångsrika sit-coms. Serien driver med allt och alla. Det är kännetecknande. Vi har inte för avsikt att börja censurera humor, vare sig i serien eller i dess trailers. Självklart förstår vi att alla inte har samma typ av humor. Mvh//TV6"


TV6 presschef, Max Lagerbäck, säger också till Dagens Media att han inte ser någon orsak att be om ursäkt.


TV6 anser alltså att skämt som är cissexistiska är en fullt acceptabel form av humor, att det handlar om en smakfråga. Mellan raderna antyds att det är lättkränkt av transkvinnor bli illa berörda av att omtalas som kvinnor som är så vedervärdiga att ingen sansad man skulle vilja ha sex med dem om de kände till deras transidentitet/transbakgrund. Trots att det är deras kroppar och identiteter som det handlar om.


Den här typen av grovt nedsättande skämt om kvinnor förekommer inte i motsvarande mån i TV-serien om exempelvis rasifierade kvinnor eller kvinnor med funktionsnedsättningar. Graden av kränkning är i nivå med blackface och pickanínny-bilder, det reducerar transkvinnor till objekt som inte kan ses som attraktiva och åtråvärda. De fråntas rätten till sin könsidentitet och även rätten att vara subjekt i berättelsen om sina egna kroppar.

Att transpersoner obejktifieras, excoticeras, förlöjligas eller görs till tragiska offer eller farliga kriminella är tyvärr väldigt vanligt i media, inte minst i underhållningsbranschen. Transmän och intergenders drabbas också, men transkvinnor är extra utsatta.

Om man vill hjälpa till och motverka förtryck av transpersoner i media kan man gå med i MediaTransGranskarna på Facebook,
ett nätverk där man kan rapportera om artiklar och reklam i media, där transpersoner kränks, förlöjligas, hånas, hatas eller hetsas mot.

Man kan också kontakta TV6 tittarombudsman på: tittarombud@tv6.se

TV 6 pressavdelning har press@tv3.se, och skriver man Att: Max Lagerbäck i ämnesraden torde mailet nå presschefen.
.
Man kan också delta i diskussionen på sociala medier:
Facebook: https://www.facebook.com/tv6sverige (Inläggen syns på TV6 hemsida)
Twitter: https://twitter.com/TV6