2010-09-04

Svenskt hyckleri om romer

Efter Billströms rasistiska utspel mot romer i somras kom massiv kritik, både från ett antal samhällsdebattörer och människorättsorganisationer. Trots det fortsatta Sverige att utvisa romer, på mycket lösa grunder och möjligen i strid med EU-rätten och principen om den fria rörligheten för EU-medborgare.

Nu har Rikskriminalen precis slagit fast att tiggeri inte ”ensamt (kan) ligga till grund för avvisning” av EU-medborgare under de tre första månadernas vistelse i Sverige. Det framgår av ett nyligen publicerat cirkulärmeddelande till samtliga gränspolisstationer i Sverige, och rapporteras av DN. Tiggeri är som bekant inget brott.

Birgitta Ohlsson har kritiserat Frankrike för deras utvisning av romer, men när det kommer till Sveriges ansvar svävar hon mer på målet och lämnar över bollen till Billström. Det här håller inte, det är inkonsekvent och ser ut som om regeringen inte är särskilt samspelt. DN kallar det hela hyckleri, på ledarplats, och jag håller med.

Romerna är en av de mest utsatta befolkningsgrupperna i Europa, enligt bland andra enligt Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. De inte bara diskrimineras utan i flera länder utsätts de för regelrätt förföljelse. Och Sverige har inga skäl att berömma sig om att vara bättre än andra så länge Billströms politik gäller.

I dagens DN kräver både Anders Wejryd och Thomas Hammarberg att Billström respekterar romers medborgerliga rättigheter inom EU. De måste ges samma tyngd som andra EU-medborgares, menar de. Nu får vi hoppas att något äntligen händer, den rättsvidriga och inhumana politik som Alliansen och Billström hittills drivit måste få ett snabbt slut!

Andra bloggar: Seglora smedja, Alliansfritt Sverige, Svensson, Tord Oscarsson, Vonkis

Etiketter: , , , , , ,

3 Comments:

At 11:21 fm, Blogger Ulmerkotten said...

Romerna lever i ett självvalt utanförskap. De anser att deras kultur står högre än den svenska och varken vill eller kommer assimileras i Sverige.

Dessutom jobbar knappt en enda av de 50.000romer som finns i landet, emedan de erhåller 12.5miljarder per år enligt Leissners utredning. Alltså ca 25.000kr/månad och person.
Hur kan man mot denna bakgrund tycka synd om romerna och snacka om diskriminering? Hur många svenska pensionärer får 25 tusen i månaden?

 
At 2:31 em, Blogger Kristina Hildebrand said...

Kommentarerna till Wejryds och Hammarbergs inlägg är sällsynt deprimerande; vill man veta om det förekommer ett rasistiskt hat mot romer i Sverige behöver man inte gå längre än dit...

 
At 12:24 fm, Blogger Luka(s) said...

Ulmerkotten, du har en uppenbart rasistisk SD-blogg.

Det finns ingen forskning som visar att romers (eller någon grupps) utanförskap är självvalt. Den typen av resonemang saknar helt en förståelse för normer och bredare samhällsmönster. När en romsk kvinna inte får handla i en butik pga hur hon klär sig är det itne självvalt, det är butiksägarens val. När en romsk familj inte tillåts hyra en lägenhet är det inte självvalt, det är hyresvärdens val. Valet ligger hos den som diskriminerar och bemöter vissa sämre än andra, inte hos den som utsätts för deras beteende.

Och, om en rom inte blir anställd pga sin etnicitet, då är det knappast självvalt. Lika lite som det är det när andra människor blir bortvalda pga "fel" namn eller hudfärg i anställningsintervjun.

Jag har inte träffat en enda rom som sagt att det är viktigare att deras barn lär sig romani än svenska, eller att romska högtider är finare än tex etniskt svenska traditioner kring midsommarafton. Ditt påstående här faller alltså rätt platt utan källor.

Det rapporten ”Romers rätt, en strategi för romer i Sverige” (det du kallar Leissners utredning)visar är att sannolikt saknar 80% av landets ca 50.000 romer jobb. Och att statens kostnad för detta (dvs kostnaden för utanförskapet i form av socialbidrag och bostadsbidrag, sämre folkhälsa, skatteförluster osv) kan motsvara 12,5 milj årligen.

Det är alltså inte alls så att 40.000 romer får 25.000:-/mån i bidrag av staten. Precis som andra arbetslösa grupper inte heller får så höga bidragssummor, men ändå kostar lika mycket per person och år som arbetslösa romer.

 

Skicka en kommentar

<< Home