2010-09-13

Nu står transfrågorna överst på agendan!

Äntligen hör transfrågor till de hbt-frågor som diskuteras i valet. Det är verkligen på tiden. Medan homo- och bisexuella till sist blivit likställda i lag och attityderna förbättrats finns det fortfarande mängder med områden kvar där transpersoner möter stora fördomar och inte ens är lika inför lagen.

Bland det nödvändiga lagändringarna märks bland andra bristen på skydd mot hets och hatbrott. Transpersoner måste uttryckligen inkluderas i hets- och hatbrottslagstiftningen!. Transpersoner måste också ges samma möjligheter att söka jobb och utbildning som alla andra, utan att behöva avslöja sin medicinska historia. Därför måste vi ha rätt att få nya intyg och betyg i de nya personuppgifterna. De rödgröna är överens både om att transpersoner ska ha rätt till nya intyg och inkluderas i hets- och hatbrottslagstiftningen. Från Alliansen finns inga gemensamma löften i frågan.

Som socialdemokrat är jag också glad över att min motion resulterade att partiet nu vill tillsätta en utredning om transpersoners situation. En större nationell utredning är den viktigaste långsiktiga frågan för att få igång ett bra reformarbete för transpersoner. Samtidigt är det viktigt, som Ylva Johansson konstaterat, att inte de viktiga ändringarna av könstillhörighetslagen fördröjs av fler utredningar.

De rödgröna har en gemensam överenskommelse som innebär att kraven på skilsmässa, tvångssterilisering och svenskt medborgarskap vid byte av juridiskt kön ska tas bort. Till skillnad mot Alliansen är vi redan överens och vill ändra lagen så fort det går! Från Alliansen finns inga gemensamma löften i frågan.

De rödgröna är också överens om att transpersoner ska ges adekvat tillgång till en rättvis hälso- och sjukvård i hela landet. Från Alliansen finns inga gemensamma löften i frågan. Jag kommer jobba hårt för en bra transvård i Stockholms Läns landsting, om jag blir invald. Fungerande hjälpmedel i form av binders, penisproteser och peruker. En bra vård även för unga transpersoner och stöd till deras föräldrar. Ett bättre samarbete om remisser inom utredningarna, bättre patientdialog och säkrade patienträttigheter, kortare vårdköer, rätt till egenremiss till utredning och god transkompetens både hos specialistenheten på Huddinge sjukhus men också i primärvården är sådant jag hoppas kan bli verklighet.

Det är viktigt att Stockholms läns landsting har en välfinansierad, evidensbaserad transvård med transkompetens och respekt för den enskilda patienten. Det ser jag som en viktig uppgift för mig i landstingsfullmäktige, om jag får väljarnas förtroende.

Lukas Romson,
landstingskandidat för Socialdemokraterna i Stockholm

***********
Artikeln publicerad i QX

Etiketter: , , , , , , ,

5 Comments:

At 12:10 em, Anonymous Anonym said...

Om vi tar HBTQ frågor i sin helhet så förstår inte jag varför det krävs så mycket speciallösningar när "ni" samtidigt vill ses som alla andra och accepteras fullt ut. Ett av de konstigaste inslagen är certifiering av vårdcentraler etc.

Jag tycker det är helt OK att frågorna tas på allvar men då måste också kritik och ifrågasättande av HBTQ göra detsamma UTAN att man får ordet homofob kastat i ansiktet.

Är vi överens?

 
At 12:24 em, Blogger Luka(s) said...

Bo, jag har aldrig kallat dig homofob. Om du får det epitetet av andra får du ta det med dem, inte mig. Martyrglorian får du odla någon annanstans. Deal?

Jag tycker det är rätt självklart att man inom vården bör ha grundläggande kulturell kompetens om patienterna. Om man exempelvis som manlig läkare har så dålig kulturell kompetens att man inte inser att en kvinnlig patient ibland kan tycka att det känns jobbigt att exponera sig naken för läkaren får man problem, om läkaren blir för brysk och patienten till slut vägrar klä av sig.

Motsvarande kunskap krävs om andra patientgrupper. Att bara utgå från sig själv fungerar inte om man ska ha en bra dialog med sin patient. och utan dialog blir vården sämre.

Det är alltså INTE särlösningar jag vill ha, utan samma villkor som alla andra. Vården har redan kulturell kompetens om heterosexuella och icke-transpersoner. Nu behöver man komplettera med kunskap om hbt-personer.

 
At 7:50 em, Blogger Kristina Hildebrand said...

Hurså 'speciallösningar'? Alla ska väl inom vården behandlas utifrån sina egna förutsättningar? Det handlar inte alls om att inte vilja se ut som alla andra eller inte vilja accepteras; det handlar om att behandlas av personer som förstår ens situation.

Oftast är det så att man uppfattar det som passar för en själv som allmänna lösningar, medan alla andra ska ha speciallösningar. I själva verket är ju möjlighet att träffa en gynekolog, till exempel, inte alls en speciallösning utan vad jag i min situation, som kvinna, behöver omkring en gång om året. Män har då sällan samma behov av gynekologer, och uppfattar kanske detta som ett specialbehov. Jag behöver å andra sidan knappast en läkare med specialkunskaper om transpersoners behov, men det är ju i stort sett bara tur för mig, som inte behöver leta läkare så grundligt.

 
At 6:37 em, Anonymous Anonym said...

Jag kommer inte upp till din/er offernivå om jag så försöker året ut.

 
At 7:53 em, Blogger Luka(s) said...

Bo, om du lägger lika mycket tid på att hitta vettiga argument som på att sticka på offerkoftan blir det nog bättre ska du se! :)

 

Skicka en kommentar

<< Home