2010-03-24

Sveriges Unga Muslimer bjuder in homofob talare

Sveriges Unga Muslimer har enligt Sveriges Radio bjudit in Sheik Abdullah Hakim Quick att tala på organisationens påskkonferens. [Han är känd för att ha uttalat sig positivt till dödstraff på homosexuella och för sina antisemitiska åsikter.] Rättelse 23:38 Han säger i ett tal, i citat som Sveriges Radio uppger kommer från www.enjoyislam.com, att homosexuella är en av de mest farliga grupperna i samhället. Han hävdar också att den muslimska inställningen till homosexualitet är dödstraff.

Det här är bekymmersamt.
Sveriges Unga Muslimer säger att de inte kände inte till Sheik Abdullah Hakim Quicks åsikter om homosexuella, men man stryker inte hans deltagande i konferensen. Oavsett vad populistiska islamofoba debattörer som Philip Wendahl och Evin Rubar tycker, Sveriges Unga Muslimer betraktas normalt sett som en bra organisation. En organisation som inte är reaktionärt konservativa utan som tar jämlikhetsfrågor på allvar. De samarbetar med inom EU-projektet Alla Lika Alla Olika och genomför antidiskrimineringskampanjer ihop med bland andra RFSL Ungdom. Därför borde de tänka över sitt ställningstagande igen. Att i nuläget fortsätta att välkomna Sheik Abdullah Hakim Quick kommer skada både SUM och alla andra muslimer i Sverige som jobbar för jämlikhet. De borde stryka honom ur programmet. Alternativet är att även arrangera en debatt mellan Sheik Abdullah Hakim Quick och någon som är kompetent nog att argumentera mot honom i frågor om homosexualitet och islam, för att visa sina medlemmar att det finns andra åsikter. Ett pressmeddelande om vad organisationen anser om HBT-personers rättigheter vore nog också på sin plats, för att rädda situationen.

Så, SUM har klantat sig, rejält, och behöver göra något åt saken. Man bör tydligen tänka sig för vad gäller en del andra talare man haft under åren också.

Men, om man börjar kräva att deras bidrag ska dras in bör man hålla följande i åminnelse:
* SUM får, som enda muslimska ungdomsorganisation, knappt 2,3 miljoner i organisationsstöd.
* De kristna ungdomsorganisationerna får kring 47 miljoner.
* Antalet bekännande muslimer i Sverige antas vara kring 250 000. Antalet bekännande kristna brukar antas vara kring en miljon. Förhållandet unga muslimer/unga kristna borde om detta stämmer vara 1/4. Men när det gäller bidragspengar är förhållandet 1/20.
* Ett flertal djupt värdekonstervativa kristna ungdomsorganisationer får stora summor i organisationsstöd.

Ett flertal av de mer värdekonservativa kristna ungdomsorganisationer som får bidrag har anlitat mycket kontroversiella talare eller har själva uttalat sig kontroversiellt. Chef för studentorganisationen Credos egna internutbildningar är Stefan Gutavsson, mannen som inte såg några teologiska hinder för dödstraff och som är en av de tydligaste förgrundsfigurerna för den kristna högerns homohat i Sverige. Han är också en flitigt anlitad talare av Credo ute på universiteten. Ordförande för elev- coh studentorganisationen Ny Generation är även chef för Livets Ords bibelskola. Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund har uttalat sig mot Ecce Homo-utställningen på ett sätt som liknar konservativa muslimers sätt att relatera till muhammedbilderna. Kristoffer Mauritzson, på Sveriges Unga Katoliker, menar att onani är synd, abort mord och att kondomer inte skyddar mot aids.

Såvitt jag vet har varken Credo, Ny Generation, Sveriges Unga Katoliker, Pingst Ung eller Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund samarbetat med någon HBT-organisation i jämlikhets- eller antidiskrimineringsprojekt. Det är inte så ofta man ser dem i andra antidiskrimineringssammanhang heller, jämfört med hur ofta man stöter ihop med folk från SUM eller muslimska Fredsagenterna. Men ingen blir gladare än jag om jag har fel! Den kristna högerns unga, och de katolska och ortodoxa ungdomarna, kommer kanske i år spendera några av sina ansenliga miljoner på Stockholm Pride, eller på att dra igång HBT-utbildningar i sina organisationer?

Uppdatering: SvD skriver också om händelsen. Nyansernas mästare, Per Gudmundsson, lyckas få det till att SUM själva står för de åsikter Sheik Abdullah Hakim Quick uttalat.

Andra bloggar: Jonatan Leman, Bengt Held, Niklas, Apelsineld
Följande är bloggar jag normalt inte länkar till men nu gör jag det, för belysa den onyanserade debatt som SvD, medvetet eller omedvetet, göder: Leff45, Mittenradikalen, Germund, Politiskt inkorrekt och Gudmundssons egen blogg, Every Kinda PeopleSparsamt Leverne
Slutligen, en muslimsk reaktion på Gudmundsson, inte heller den så nyanserad: Kulturkritikern

Uppdatering:
Sveriges Unga Muslimer har publicerat ett uttalande om händelsen. Jag uppmanar läsarna att läsa SUMs uttalande, lyssna på Sverigs Radios inslag med två korta snuttar av Sheik Abdullah Hakim Quicks tal och sedan goggla efter mer information och göra en egen bedömning av om SUMs eller SRs bedömning av hans åsikter är mest korrekt.
Här finns den websida som Sverigs Radio anger som källa. Lyssna också på intervjun med SUMs generalsekreterare Omar Mustafa.

Själv börjar jag undrar vem som tipsade Sveriges Radio och hur källkritisk man varit. När man använder Evin "Könskriget" Rubar som "expertkommentator" blir åtminstone jag väldigt misstänksam.

Etiketter: , , , , , , ,

13 Comments:

At 4:19 em, Anonymous Anonym said...

Nice angles. Thanks.

 
At 5:52 em, Anonymous Anonym said...

Jag håller givetvis med om att det är olyckligt/skrämmande/farligt att det finns dom som är emot homosexualitet i de former det uttrycks.

Men samtidigt så måste det vara OK att diskutera homosexualitet.

Men frågan har blivit så PK att
man stämplas som homofob DIRTEKT!
Vad vill du göra för att öppna upp debatten?

 
At 6:23 em, Blogger Luka(s) said...

Jag brukar betrakta tanken att det är "förbjudet" att diskutera saker som konspirationsteorier.

Det är i allmänhet fullt tillåtet att diskutera både homosexualitet, jämställdhet, rasism och diskriminering ur precis vilket perspektiv man vill, så länge man inte uppmanar till brott eller hetsar.

Därmot kan man givetvis inte i ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet ta för givet att man kommer att få säga vilka dumheter man vill utan att bli motsagd. Säger man saker som folk uppfattar innebär att man anser att de är mindre värda än andra får man finna sig i att folk blir arga och anser att man är en idiot.

Med detta sagt, jag diskuterar gärna homosexuelitet med dig. Vad sägs om att diskutera heterosexualitet samtidigt, så vi tar ett bredare grepp på frågan?

 
At 7:52 em, Blogger Micke said...

Skulle det vara förvånande? Att det finns homofober bland judar, muslimer och kristna är väl inte okänt. Ta bara frikyrkorna i Sverige som t.ex. Livets Ord, Nybygget och Pingstvännerna. Där finns det gott om homofober (även om alla inte är det).

 
At 8:13 em, Blogger LeoB said...

Hej Lukas,

Tack för en bra genomgång. Jag håller med dig om att SUM skulle kunna (och borde) göra något åt Hakim Quicks deltagande.

Att bara låta honom tala (även om han inte nämner homosex) känns som att sticka huvudet i sanden ungefär. Eftersom han kommer hit skulle jag i stället förorda ditt andra förslag: en debatt mellan Hakim och någon som är kompetent nog att argumentera mot honom - i det sammanhang det nu gäller.

Naturligtvis är det knepigt. Och ett urmärkt tillfälle att lära. (Hakim måste förstås tillåtas ändra sina åsikter. Och där kan finnas en och annan som vill lära honom att det är kärnan i deras sätt att se på Islam. Att Islam inte ska ha vara någon överhet utan att gamla texter kan kritiseras och därmed förstås bättre och mer meningsfullt. Inte heller någon annan religion ska ha överhet, naturligtvis. Jag antar att många skulle vilja uttrycka det som att fundamentalism är avgudadyrkan - om man nu vill använda det språket.)

 
At 6:13 fm, Blogger Stig-Björn Ljunggren said...

Jag har svårt att bli upprörd. Inom islam finns det ett behov av att uppdatera sig gentemot omvärlden, om de unga muslimerna i Sverige vill ta hit en av neanderthalarna i sin egen rörelse så tycker jag det är alldeles utmärkt, då kan han lägga ut texten, och så kan omvärlden ta ställning till vad han har att säga. Även dårar ska få prata, det är det vi har yttrandefrihet till, och det gör debatten bättre eftersom vi alla tvingas skärpa oss.
Var inte så förbannat politiskt korrekta.
För övrigt är religion ett opium för folket. Vad kan vara bättre än att låta dem lufta sina verklighetsfrånvända fördomar?

 
At 7:37 fm, Blogger Luka(s) said...

Stig-Björn,
att du kallar talaren neanderthalare och dåre säger nog mer om dig än om SUM eller deras talare.

I övrigt håller jag med dig, givetvis ska Hakim ha samma rätt att yttra sig som alla andra. Det är däremot något han inte erbjudits av svensk media hittills, vilket visar på en del av den problematik som jag lyft i slutet av mitt inlägg. Det är fortfarande svårt för utomstående att göra sig en rättvis bild av de åsikter som pådyvlas honom. Att SUM inte delar dessa påstådda åsikter tycker jag däremot har framgått rätt klart vid det här laget.

Dina åsikter om religion är inte förvånande, vid det här laget ha jag insett att du sällan hyser respekt för andra än dig själv.

 
At 10:55 em, Blogger Stig-Björn Ljunggren said...

Det mest respektfulla man kan göra är väl att öppet berätta för folk vad man tycker och varför, istället för att tassa som katten kring het gröt och mumla. Det finns en massa dåraktighet i religionen, det är väl rimligt att påpeka?

 
At 11:37 em, Blogger Luka(s) said...

Stig-Björn, felet med dig är att du misstar respekt och dialog för att handla om plumphet och monolog.

Den flumliberala inställningen att yttrandefrihet främst handlar om friheten att få studsa omkring framför folk, vifta i luften och skrika "luften är fri" är varken juridiskt korrekt eller moraliskt okey.

 
At 7:36 fm, Blogger Stig-Björn Ljunggren said...

Så du vill förbjuda folk att vifta i luften? Därför att det är omoraliskt? Vad kokar det ner till det du säger egentligen? Skippa metaforerna och berätta var gränsen går.

 
At 9:32 fm, Blogger Luka(s) said...

Om du har så dåligt med argument att du måste förvränga det jag skriver och pådyvla mig åsikter jag inte har för att klara debatten, då tycker jag vi lägger ned det här.

Du får gärna använda dig av halmndockor om du vill, men förvänta dig inte att jag ska delta på den nivån.

 
At 10:54 em, Blogger Ingel said...

Vad får dig att säga att Evin Rubar är islamofob? Kände inte till det om henne. Källa tack!

 
At 8:13 fm, Blogger Luka(s) said...

Ingel
Se hennes dokumentär Slaget om muslimerna, med kritiskt granskande ögon.
http://svt.se/2.102376/1.1792714/

Åsikter om Evin Rubars sätt att bedriva journalistik:

http://medierochmangfald.wordpress.com/2009/12/07/evin-rubar-blandar-applen-paron-vattenmeloner-och-rambutan/

http://www.aftonbladet.se/kultur/article6261067.ab

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vem-representerar-vad-i-slaget-om-muslimerna_3930449.svd

http://www.newsmill.se/artikel/2009/12/08/slaget-mot-muslimerna

 

Skicka en kommentar

<< Home