2010-09-07

Maud tyckte det var viktigare att ta avstånd från Lars Ohly än Jimmie Åkesson!

I kvällens partiledarutfrågning i SVT sa Maud Olofsson, med eftertryck, att hon inte kunde tänka sig att sitta i samma regering som "en kommunist". Detta som svar på utfrågarens fråga om vad som händer om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Mona Sahlin har deklarerat att Socialdemokraterna i ett läge där SD kan bli vågmästare kommer vända sig till Folkpartiet och Centerpartiet för att trygga en stabil regering för landet. Och hur illa jag än tycker om Centerpartiets kappvändarpolitik och Folkpartiets numera inbyggda rasism, när det handlar om att skapa förutsättningar för en stark regering måste man klara att ta ett gemensamt ansvar. Politik är det möjligas konst, för att på ett ansvarsfullt sätt göra det bästa för de vars förtroende man fått!

Men detta ansvar vill inte Maud ta. För henne var det viktigare att markera mot Vänsterpartiet och Lars Ohly än att på allvar hantera frågan om det krisläge vi skulle befinna oss i om varken Alliansen eller de rödgröna får majoritet. Jag tycker det är oansvarigt att hantera frågan på det sätt Maud Olofsson och resten av Alliansen gör. I praktiken öppnar de för att sitta i minoritetsregering med ett passivt stöd av Sverigedemokraterna. Det känns oerhört allvarligt, då har vi en situation där SD kan pressa fram sin politik och innan vi vet ordet av har vi samma situation som i Danmark.

Däremot gick det som vi minns väldigt bra att sälja stora och viktiga svenska företag till det kommunistiska Kina. Tydligen är det mer tänkbart för Maud Olofsson att luncha med Kinas diktator än att samregera med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, även om resultatet är en minoritetsregering som måste förlita sig på ett rasistiskt parti.

Jag kan inte vara den enda som tycker Centerpartiet sålt sin själ för att få en chans att sitta i regering. Kärnkraftsomvändningen är väl det som svider mest bland de centerpartistiska väljarna, men vargjakten och Alliansens brist på seriös miljöpolitik ligger nog inte långt efter. Det framkom också under utfrågningen att Olofsson inte alls stödjer miljöminister Andres Carlgren när han uttalade att Vattenfall borde ändra inriktning när det gäller ägande av produktion av fossila bränslen i Europa. Var den gröna nyansen i Alliansen finns är det nog få som förstår längre. Kanske är det ingen tillfällighet att Centerpartiets valaffischer är mer rosa än gröna?

Och nu flörtar man alltså hellre med SD än Vänsterpartiet, samtidigt som man gärna har ett handelsutbyte, utan några tyngre samtal om mänskliga rättigheter, med en av världens värsta diktaturer. Dubbelmoral, ditt namn är Maud!

Andra bloggar: Peter Andersson, Katarina Nyberg, Mats Engström, Jonas Sjöstedt, pylad, Badlands Hyena, Homopoliticus, Per-Anders

Etiketter: , , ,