2010-08-06

Newsmill - en bakåtblick

Jag skrev nyligen om Newsmill, och den kritik som nyligen blossat upp.

Men, det har funnits kritik mot Newsmill redan förut. Henrik Unné tyckte sig se färre möjligheter till publicering för de mindre kända debattörerna redan i våras (ungefär samtidigt som Newsmill började gå med vinst), Anna Ankas artikel på Newsmill (som drog rekordpublik) var visserligen godkänd av henne, men skrevs helt och hållet av redaktionen, Lisa Bjurwald och Jonathan Leman, journalister på Expo tyckte inte att Newsmill borde få det prestigefyllda Stora journalistpriset i höstas, eftersom sajten ansvarslöst hade släppt in extremister i den offentliga debatten och dessutom vitmålat dem.

Och min förmodan om att de "publicistiska misstagen" ( som Leo Lagercrantz kallade publiceringen av läsarfrågan, "Vad känner du för Romer i Sverige") kan handla även om rasistiska artiklar visade sig redan ha inträffat. Newsmill publicerade i höstas en artikel av Björn Björkqvist, tidigare propagandachef för Nationalsocialistisk Front aka Folkfronten/Svenskarnas Parti.

Den nationella rörelsen har väldrillade horder av människor som översvämmar nätet under mängder med alias. Vardagsrasisterna har gott om tid att göra sammalunda. Tillsammans generar de trafik till samtliga webbplatser där deras kommentarer syns. Trafik som sedan används när webbplatsen ska visa upp statistik för reklamköpare. Visst tjänar Newsmill, och en hel del nättidningar som inte modererar hårt, på rasisterna, något annat vore dumt att påstå. Frågan är, vem vill ta första steget och göra något åt det, och sätta anständighet före vinstmaximering?

Uppdatering:
Inte heller Ali Esbati tyckte Newsmill borde få Stora Journalistpriset i höstas. Han menade att Newsmill inte alls var förnyande (som motiveringen i priset löd) utan istället snarare representerade den dominerande mediemaktens likriktning och uppslukning av nätdebatten. Esbati påpekade också att Newsmill dagen innan nomineringen tillkännagavs hade plockat bort en skruvad artikel på temat ”Revolutionen mot Evolutionen”, efter avslöjande om att den var fejk.

Det går att köpa redaktionellt utrymme på Newsmill, för 150.000:- Enligt uppgifter från Wikipedia kan man urskilja vilka artiklar som är köpta genom att de har en rosa bakgrund.

Uppdatering 2: Leo Lagercrantz försvarar Newsmill genom att bland annat hänvisa till sin egen etnicitet, som jude. Dessutom, hävdar han, hoppas han att han har "mycket zigenarblod i ådrorna". Vilken etnicitet Lagercrantz har vet jag inte och jag vet inte varför det skulle vara relevant. Det finns tyvärr alltför många exempel på hur även de som inte är vita, etniska "svennar" också kan vara rasister, likväl som givetvis kampen mot rasism förs av svenskar av alla hudfärger och etniciteter.

Vad jag däremot vet är att jag aldrig själv när jag sysslat med jämlikhetsfrågor mött en enda rom som kallat sig själv zigenare! Romer heter det, inget annat.

Det fler som uppmärksammat Newsmill: Fladdermusbett, Guero, Stefan Bergmark

Etiketter: , , , ,

3 Comments:

At 4:38 fm, Blogger Jonathan Lindborg said...

Varför är det fel att släppa in nazister i den offentliga debatten då? Varför är det fel av dem att publicera artiklar? Då kan de ju bemötas i en debatt och deras så kallade "argument" (som mest är luddigt "fluff") kan bemötas. Grundläggande i ett land med yttrandefrihet.

Anledningen till att de publicerar dem tror jag dock är för att de artiklarna blir mer lästa. De artiklar jag har skrivit om SD där har blivit betydligt mer lästa än de som har handlat om andra ämnen.

 
At 4:33 em, Blogger Luka(s) said...

Du missförstår mig Jonathan. Jag tycker absolut man bör ta debatten med både nynazisterna och vardagsrasisterna. Jag tycker exempelvis att Aftonbladet gjorde rätt som publicerade Jimmie Åkessons debattartikel eftersom det både tydliggjorde för många vilka islamofoba åsikter han har, och dessutom gav en mängd experter möjligheten att bemöta honom och visa att han hade fel i sak.

Det jag skrev i inlägget var att journalister på Expo inte tyckte Newsmill var värda ett prestigefyllt journalistpris, eftersom man på ett ansvarslöst sätt hade släppt in extremister i den offentliga debatten och dessutom VITMÅLAT DEM. Jag nämnde också att Newsmill hade publicerat en artikel av en välkänd företrädare för Nationaldemokraterna, av många betraktade som ett nynazisistiskt parti, utan att berätta vilken bakgrund personen hade.

Yttrandefriheten är till för att skydda ett fritt utbyte av information och åsikter, och för att i förlängningen skydda demokratin. Det gynnar ingen debatt om vissa människor döljer sina egentliga motiv och bakgrunder. De människor som gör så är inte ute efter en öppen och ärlig debatt, de vill egentligen bara föra ut sin rasistiska propaganda. Jag tycker inte man bör gå dem tillmötes som Newsmill gjorde.

Jag tror också att Newsmill publicerar artiklar för att få så många läsare som möjligt. Men det är inte riktigt detsamma som att drivas av en önskan om en bra samhällsdebatt.

 
At 5:03 em, Blogger Luka(s) said...

Förlåt, Folkfronten var partiet såklart, inget annat.

 

Skicka en kommentar

<< Home