2010-08-04

Marcus Birro - den transfoba artisten gör det igen

Jag brukar inte bry mig om prettokändisar som kräker ur sig än den ena och än den andra spyan om grupper de inte gillar. I längden brukar det ändå straffa sig på något sätt för artisten, hat och förakt är så tråkigt att få serverat till sin favoritlåt, och så känner nog de flesta utanför vit-makt-rörelsen.

Men Marcus Birro är ett särfall. Dels är han hyggligt känd och respekterad, vilket i hans fall innebär att han har en fotbollsblogg på Expressen och är/har varit programledare i både radio och TV. Det är alltså ingen dussindokusåpakändis vi talar om, Birro frotterar sig med det svenska kulturetablissemanget tämligen ofta. Och dels är han aktiv kristdemokrat.

Och när en känd artist och kristdemokrat går ut och säger saker om transpersoner som är så obotligt korkat och så fullt av förakt som Birros uttalanden, då är det värt att uppmärksamma. Speciellt som han, som katolik, tyckt att katolska kyrkan bör sluta förtrycka homosexuella. Men alltså inte tycks ser några bekymmer med statligt förtryck av transpersoner.

Birro tyckte förra sommaren:
"Jag kräks på alla rättänkande predikanter som värnar “transpersoner” som vore dessa en stor, utsatt skara människor i Sverige. Hur många är dessa transpersoner egentligen? Varför hör man ingenting från dem själva? Är det verkligen den grupp människor i Sverige som behöver mest stöd, flest upprörda försvarare?

Man får intrycket att alla religionsmotståndare i Sverige har fått knulla på hjärnan. Är det allt ni tänker på? Vem som gör vad med vem? Har inte kyrkan andra svar? Har ni inte själva andra frågor, om livet, konsten, döden, skulden, förlåtelsen, trösten, kärleken?”
Marcus, så här är det nog, att om Du inte själv pratat med någon transperson kan det bero på att de inte vågar prata med dig. Eller på att de som kanske fanns i din bekantskapskrets nu undviker dig, på grund av dina åsikter. Men den som vill lära sig mer kan hitta åsikterna från transpersoner själva, både i media och via organisationer som KIM, FPE-S, RFSL och RFSL Ungdom. Och om du tror att transfrågor handlar om sex, då är du så fel ute att jag liksom inte ens vet var jag ska börja förklara. Eftersom jag också är kristen tycker även jag att Bibeln är en bra bok, men ibland behövs det faktiskt även andra böcker för att begripa nya saker. Testa det någon gång.

Och i år, för två dagar sen, när vi jublade över att tvångssteriliseringarna äntligen uppmärksammas tyckte Birro att det inte skulle daltas så mycket med oss:
Pride har blivit en sorts medial, aggresiv religion. 'Den som inte är med, är emot.' Hägglund är landets modigaste politiker. Jag kan iskallt räkna upp tiotalet grupperingar som har det svårare, tuffare, och ovärdigare än de transsexuella. Och som ingen talar för. Fattiga, sjukskrivna, skilda fäder, romer, handikappade, utvecklingsstörda, knarkare, horor, fyllon, psykiskt sjuka. Där har ni tio stycken.
Marcus, sedan när har kristlig kärlek och omtanke med sin nästa begränsats till just de procent som lider mest? Sedan när bör man ens som kristen börja mäta lidande, är inte allt mänskligt lidande värt att lindra?
Och utan att för den skull på något sätt värdera lidandet för de grupper Du räknar upp, inga av dem tvångssteriliseras. En slags rashygienisk trettiotalsidé som fortfarande pågår mot transsexuella, tack vare ditt parti. Kärleken till nästan gäller inte transpersoner, om man ska tro Kristdemokraternas åsikter.

Bloggar om Birro & transfobi: Bimbo Boy, Trollhare

Etiketter: , , , , ,

5 Comments:

At 11:21 em, Anonymous Anonym said...

Jag tycker han vanligtvis är en pajas.
Men i en sak har han rätt:
"Hur många är dessa transpersoner egentligen?"
Inte många och jag tycker att uppmärksamheten är alldeles för stor.
Vi har tyvärr kommit till en punkt där det inte är behoven som styr uppmärksamheten i media och därmed intresset för politiker utan istället är det hur skickliga lobbyister man har i sin grupp.
Det borde Du ogilla!

 
At 11:22 em, Blogger Kristina Hildebrand said...

Dessutom finns det ju ingenting på hans lista som transpersoner inte också kan vara, om vi nu ska vara så'na. Varför är det förresten mer synd om skilda fäder än skilda mödrar?

Birro slår mig som en priviligierad och självrättfärdig typisk medelklasskarl. Jag vet inte mycket om hans bidrag till kulturen eftersom jag föredrar min kultur utan förakt, tacksåmycket.

 
At 8:54 fm, Blogger Luka(s) said...

Nej Bo, han har fel även där. Liksom du har. Av tre skäl:
* Mänskliga rättigheter blir inte mindre viktiga för att gruppen som saknar dem är i minoritet.
* Det finns ingen forskning på hur många transpersoner vi är i Sverige.
* Transpersoner har inga starka lobbyister med mycket pengar på sin sida. RFSL är duktiga ja, men har fram till i våras varit lite dåliga på att driva transfrågor.

De kan heller inte jämföras med inflytelserika lobbyorganisationer som Jägarförbundet, LRF, Svenskt Näringsliv och fackförbunden när det gäller personal eller pengar. Dessutom är det så att just tvångssteriliseringsfrågan till stor del drivits utanför RFSL, av enskilda transpersoner. Helt utan kapital.

Så antingen är vi ohyggligt skickliga på att manipulera media, eller så är det så att en del journalister tycker tvångssteriliseringar är upprörande och har ett nyhetsvärde. Jag gissar på det senare.

 
At 11:45 fm, Blogger Dennis Alexis Hellström said...

http://blogg.passagen.se/marcusbirro/ :P

 
At 12:17 em, Blogger Sossetanten said...

Fantastiskt bra inlägg och kommentar. För mig ofattbart att en människa tror sig kunna gradera lidande eller omänsklig behandling efter siffror. Är det rankingskalor från sport och idrott som förvillat MB till detta omänskliga tänkande?

 

Skicka en kommentar

<< Home