2011-11-10

BH-storlek på namnbrickan, Handels överväger stämning!

De anställda på underklädeskedjan Change bär sedan tre år namnbrickor på arbetskläderna. Namnbrickor som inte bara anger namn, utan också BH-storlek. För en tid sedan kontaktade en tidigare anställd Handelsanställdas förbund, som är den fackförbund som Change har kollektivavtal med. Facket menar att det är kränkande och diskriminerande (de som säljer herrunderkläder har ingen storleksangivelse) personalen ska behöva sätta ut BH-storlek. Man menar också att personalen upplever att bh-storleken är obligatorisk att ange. Man har försökt komma överens med Change, men de vill inte ge med sig. Nu överväger man att stämma företaget. Butikskedjan hävdar å sin sida att alltsammans är fullständigt frivilligt, att det helt och hållet är ett personalinitiativ och att det enbart handlar om omtanke om kunderna, inte om chanser till merförsäljning.

Jag är skeptiskt till Changes oskuld. Kedjan tycks aktivt stödja detta "personalinitiativ" och varför försöker man få det att låta som om man näst intill bedriver ideell hjälpverksamhet gentemot kunderna? En anställd säger dessutom:
– När man började så fick man ett dokument där det stod att ”namnbrickan med storlek är alltid på”, så jag kan inte tycka att det var frivilligt. Det är ganska jobbigt när man kommer på stan och folk ropar på en med förnamn och bh-storlek. Det känns liksom privat.
Så frivilligheten kan verkligen betvivlas.

Det är allvarligt om detta sprids till fler arbetsgivare, att se de anställdas privata personuppgifter som en allmän tillgång som arbetsgivaren får göra vad de vill med. Se på fallet med Lidl och deras märkliga idéer om att personal som hade mens skulle bära röda pannband. Vi alla privata egenskaper som en skrupelfri arbetsgivaren kan tänka sig dra nytta av, antingen i marknadsföringssyfte eller för att kontrollera oss. Jag tycker det är bra att Handels sätter ned foten och säger ifrån, innan vi hamnar i samma situation som de anställda hos Polska Lidl.

Media: SVT Debatt ikväll, 22.00 , Market, Nytt 24, P3 Nyheter, Äldre Aftonbladet-artikel

Äldre blogginlägg: Cleas Munchkin, Aningen Udd, Badlands Hyena, Elina

Etiketter: , , , ,