2011-09-17

Nämndeman med koppling till kriminell organisation bör stängas av!

Både Sveriges Radio, Expressen och Nyheterna24 har uppmärksammat att en nämndeman i Södertälje publicerat en krönika på Svenska motståndsrörelsens hemsida. Det är nu inte så förvånande, eftersom det handlar om Sanna Hill, en av Nationaldemokraternas mest profilerade politiker i Södertälje.

Nationaldemokraterna startades 2001 av utbrytare ur Sverigedemokraterna, utbrytare som var kritiska till att Sd hade övergett etnicitetens betydelse i nationalismen. Det är ett parti med en kort men tämligen turbulent historia, med tre ordförandebyten och ett antal interna konflikter och uteslutningar. Partiet deltar traditionellt i Salemmarschen, den enskilt största och mest betydelsefulla manifestationen för nationella rörelsen, där ett flertal öppet nazistiska organisationer deltar. Deras företrädare ifrågasätter Förintelsen, säger att homosexualitet är en sjukdom, misshandlar kvinnor, utför kuppförsöket mot Skattebetalarnas förening och attackerar Prideparaden. Till och med partiets ordförande, Marc Abramsson, deltog i attacken på Prideparaden och fälldes för våldsamt upplopp. Han torde vara den enda partiordförande i ett parti med kommunala mandat som har en våldsdom i bagaget.

Med tanke på att Svenska Motståndsrörelsen (SMR) i många år precis som ND gått i Salemmarschen och att underlaget för extremnationalister trots allt inte är så stort i Sverige är det kanske inte så förvånande att Sanna Hill står på så god fot med SMR att hon publicerar texter på deras hemsida. Kopplingar på personnivå mellan SMR och ND är säkerligen ganska vanligt. De träffas på nationalistiska evenemang, de läser samma bloggar, deltar i samma forum och gillar, och ogillar, samma saker.

Vad som är lite mer förvånande är att journalisterna inte fokuserar mer på det faktum att SMR är en grovt kriminell organisation. En av ledargestalterna är Klas Lund, känd våldbrottsling dömd för bla dråp och misshandel. Medlemmar i SMR har legat bakom flera stora vapenkupper. Organisationen bedömdes 2008 av Säpo som den nazistorganisation som då utgjorde det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.

Det är möjligt att Sanna Hill kan lämna sina nazistiska, och därmed odemokratiska och otillåtna, åsikter bakom sig när hon agerar som nämndeman. Men jag tycker hon är uppenbart olämplig som nämndeman ändå, av helt andra skäl, och därmed bör stängas av, i enlighet med gällande regelverk. Reglerna är visserligen främst till för att kunna stänga av nämndemän som begår brott, men även nämndemän som i övrigt är klart olämpliga kan stängas av. Syftet är, enligt förarbetena, att domstolen ska "kunna vidta ändamålsenliga åtgärder mot en nämndeman vars medverkan i den dömande verksamheten riskerar att skada allmänhetens förtroende för rättskipningen."
Jag tycker nog att en nämndeman är du och tjenis med en organisation som Säpo klassar som en säkerhetsrisk helt klart skadar allmänhetens förtroende för rättskipningen. Tänk om, Katarina Wingqvist Ekholm, lagman på Södertälje tingsrätt!

Etiketter: , , , , ,