2010-11-25

Den homonormativa hbt-världen nominerar sig själva...

Så har det då blivit den tiden på året då den delen av hbt-världen som företrädesvis uppskattar att umgås på klubbar, har pengar och är vita män boende i storstad förväntas uppmärksamma sina idoler i gay-communityt.

Och är du hetero, bli inte orolig om du inte förstår vad jag talar om. Du skiljer dig inte från ett stort antal queers, lesbiska och bisexuella kvinnor och transpersoner som inte heller bryr sig nämnvärt om QX GayGala. Det är en gala där nöjestidningen QX delar ut pris till de artister, TV-stjärnor, TV-program, filmer och klubbar man tycker förtjänar ett omnämnande från gay-communityt. QX redaktion utser, men läsekretsen nominerar. En läsekrets som lite tillspetsat nog kan beskrivas som huvudsakligen vita storstadsbögar med inkomst och familjeförhållanden som tillåter ett uteliv på krogen.

Nu invänder säkert den sårade klubbögen att galan ju delar ut pris även till årets hetero. Det stämmer, det var förr ett hedrande pris som brukade gå till någon som de facto åstadkommit något för hbt-personers rättigheter. Innan man började dela ut det också till artister. Det nyare priset "Keep-up-the-good-work", där inte bara kommersiella nöjesevenemang brukar nomineras utan även sånt som lokala pridefestivaler och organisationer, är mer lovvärt, liksom "Årets kämpe"/"QX hederspris" är hedrande för både QX och de som får det, eftersom det genomgående delats ut till hb-personer/organisationer som gjort stora ideella insatser för hbt-rättigheter. Förr kunde läsarna nominera även till det, nu är det QX som ensamma som nominerar och utser.

Men, det går inte att komma ifrån att GayGalan huvudsakligen handlar om att lyfta fram nöjeslivet för storstadshomos. Med kategorier som Årets Svenska Låt, Årets Utländska Låt, Årets Film, Årets Duo, Årets Scen, Årets Drag är det tämligen uppenbart var fokus ligger. Nämligen på den kultur som svenska, vita, storstadshomos antas konsumera.

Jag lanserade tanken på något nytt förra året. En TRANSgala. Detta med tanke på att GayGalan tydligt utesluter transpersoner (Gay må möjligen omfatta även bisexuella, men knappast transpersoner) och ett av de "finaste" priserna (som vanligen går till en artist) tydligen inte kan gå till vilken hbt-person som helst, utan måste gå till någon som är homo- eller bisexuell: Årets homo/bi.

Men, vi lär inte se någon TRANS-gala på allvar år 2011 heller. Det finns inga penningsstinna sponsorer som vill bekosta galor för att uppmärksamma transpersoner eller transkultur. Men om vi alla, vi som tycker hbt-världen består av mer än storstadsbögars kulturliv, om vi tillsammans börjar nominera transpersoner, transevenemang, transorganisationer, ja då kanske det så småningom budskapet går fram. Att en GayGala med fokus enbart på storstadshomos är ganska passé år 2011.

De jag gärna skulle se nominerade är istället:

Årets Homo/Bi
Lars-Erik Holm
Socialstyrelsens generaldirektör, som tog initiativ till den utredning som i juli 2010 förslog långtgånde moderniseringar av könstillhörighetslagen. Öppen och stolt bög, som inledningstalade bland annat om transrättigheter på Pride!

Alternativt nominerar man en transaktivist som är transperson, för att poängtera att kategorin har ett exkluderande namn. Men Lars-Erik är en bra kandidat!

Årets hetero
Karin Lindell
Ansvarig utredare för nämnda utredning, och den heterosexuella som detta år betytt mest för transpersoner. Var dessutom "mamma" till partnerskapslagen en gång i världen...

Thomas Hammarberg
Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter. Borde fått priset redan förra året, för sitt arbete med att uppmärksamma Europarådet och dess medlemsländer på transrättigheter. Men han jobbar vidare, och bör uppmärksammas.

Årets artist
Peggy Sands
Still going strong, fantastiska Peggy som både ställde upp på KIMs stödfest och underhöll i Pridepark.

Det finns säkert fler svenska transpersoner som är duktiga artister, nominera dem!

Årets TV-stjärna, Årets TV-program, Årets svenska låt och Årets Duo
Jag har alldeles för dålig koll för att föreslå namn, men nog måste det finnas åtminstone något svenskt namn på en/två transpersoner, eller positiv transkaraktär? In med namnen bara!

Årets utländska låt
Något nytt du hört av din favorit-transartist? Här finns några namn på artister, men givetvis finns det många fler! Nominera aktuella låtar av dem!

Årets scen
Pam Gems Drottning Kristina kanske? Tankeväckande om kön, makt och identitet, och om den regent Sverige haft där det kanske tydligast kan talas om en transidentitet. Välgjord och välspelad.

Heterofil var också strålande. Den hade inte har så mycket med transkultur att göra, men den är åtminstone en spark i röven på bögnormen...

Årets Drag
Dragonkings. Politiskt, snärtigt, kul!
Finns säkert fler dragkings eller drugor med något allvarliga syfte än att enbart roa som ni som är ute mer än jag är hunnit se! Nominera dem istället för de gamla vanliga. Drag som kulturell företeelse tjänar inte på att återigen representeras av drag queens föreställande Tina Turner i silverpaljetter. Det var ute redan -99. Viss förnyelse behövs nog...

Årets Keep-up-the-good-work
KIM
Visst, jag är jävig i frågan. Men hur många andra organisationer har med lika lite resurser ändå lyckats få ihop en valenkät, flera debattartiklar, ha fest och medlemskvällar, arrangera debatt och föredrag samt ha ett tält under Sthlm Pride och delta i utredningen om könstillhörighetslagen, samt i inte mindre än tre hbt-projekt? Och detta enbart under 2010. KIM syns och hörs i debatten, och är viktig för transpersoner!

FPE-S är definitivt värde ett pris de med, efter mer än fyrtio års slit och numera en hel del bra påverkansarbete som gett resultat!

Årets Bok
Noah Widqvists Jag får vara den jag är när jag inte blev som jag skulle kanske? Kanske finns det fler svenska transpersoner som gett ut böcker i år, nominera dem!

Årets GAYställe
Ska kanske inte ha några nomineringar...
Eller så nominerar du en mysig transklubb, eller tydligt transvänlig restaurang.

Årets Göteborgspris
TransMilitanta Brigaden
För den uppfriskande och homonormsbrytande Queera Transfestivalen under hbt-festivalen i år.

Årets Öresundspris
Några av dina transfavoriter från Regnbågsfestivalen?

Årets Vi-älskar-dig!
Lars-Erik Holm fungerar här också...
Och Linda Almqvist, som gjorde en stor del av jobbet.

Nomineringsrätten är fri, för alla! Fatta laptopen, och nominera dina trans-favoriter!

Etiketter: , , , ,

2010-11-14

En ovanligt mörk novemberkväll....

Efter dagens besked om Mona Sahlins avgång känna november genast mörkare. Mona talar själv ofta om hur hon gick med i Olof Palme, inte Socialdemokraterna. Själv gick jag med i Socialdemokraterna mycket på grund av Mona, och trots Persson, och lättnaden över hans avgång var lika stor som besvikelsen över valnederlaget 2006. Men nu avgår alltså Mona och det känns oerhört sorgligt. Än så länge är det för färskt att kommentera med mer än att jag hoppas verkligen hon ser hur älskad hon är, bortom mediadreven. Och att jag instämmer med Monica Green, det var inte Monas fel. Det finns andra som borde rannsaka sig själva, Mona råkar bara vara rakare än dem.

Det kommer bli en lång period av interndebatt ( eller interna gräl, det får tiden utvisa) och risken är stor att politiken hamnar i skymundan. Samtidigt är det detta vi är i grunden, en politisk, progressiv rörelse som vill förändra samhället! Jag säger som många andra, om vi klarar det, att stolta våga stå upp och vara ärliga med vad socialdemokrati handlar om, då får vi både tillbaka livslusten i partiet och vinner nästa val!

Texten nedan skrevs som eftervalsanalys. Nu känns den viktigare än någonsin, och den går att applicera även på valet av partiledare. Det får lika lite handla om taktik som den förda politiken får det. Förnyelsen i partiet får inte förskjutas till att handla om namnstrider istället för idé, politik och organisation.

Taktikpolitik

Taktik är valstrategi, spinndoktors och PR-byråer
Paket med glittriga rosetter, handskrivna etiketter och svulstiga garantistämplar.
Kommunikationskanaler, retorikexperter och opinionsmätningar i dassrullelånga härvor.
Välkommunicerade, formulerade, paketerade, strategiskt bildsatta och glättade jättepappkartonger, statistiskt placerade på sekunden rätt, i precis rätt målgrupp.
Allt tror man, allt hoppas man, allt uthärdar man.
I kampen om att bli älskad.

Politik är hjärta och hjärna
Händer och styrka och jävlar anamma
Blod, svett och tårar
en satans förvivlan och trängande nöd
Engagemang, glädje och tusen röster som ropar
tröstlösa möten, kompromisser och det vackraste som finns.

Politik är våga och vilja
Rädda världen, kämpa sig blodig, sega sig uppåt och aldrig stanna.
Vrida och vända varje karta, vid varje vägskäl.
Tusen skäl att lyssna, tänka på tusen andra, tänka själv och tänka klokt.

Taktik är omslagspapper, nödvändigt men utbytbart
Politik är innehållet.
Det vackraste som finns.
Drömmar och visioner
omsorgsfullt inslagna med svett, blod och tårar
under gemensamt slit
ger vi bort det, av kärlek

Då, men bara då
bör vi, ska vi, måste vi
vara stolta!
Då, och bara då
kan vi, kommer vi, blir vi
älskade!

Etiketter: , , , , ,