2007-12-28

Benazir Bhutto är mördad

Igår kom nyheterna om att Benzir Bhutto fallit offer för ett attentat som tog inte bara hennes utan 19 av hennes medarbetares liv. Som den mest populära oppositionspolitikern hade hon goda chanser att vinna det stundande valet i ett land som i praktiken styrs av en militärregim och Pakistan hotas nu av totalt kaos.

Mord är alltid fruktansvärt. När det är en politiker som mördas, och särskilt som nu en politiker som kämpade för demokrati i ett allt annat än demokratiskt land blir det extra allvarligt. Skulden vidhäftar både president Musharraf och USA som inte varit särskilt kritiska till den tidigare överbefälhavaren, även om Al-Quida officiellt tagit på sig skulden.

Det är svårt att inte tänka på Anna Lindh en stund som denna. Ännu en stark kvinnlig politiker, som engagerade sig inte bara för demokrati utan också för kvinnors rättigheter har fallit offer för hat och våld. Ännu en glödande kämpe som var symbol för så många människors hopp har slocknat. Men för Pakistans del blir resultatet sannolikt så mycket allvarligare. Och därmed även för hela världen. Det är till tonen av våld och rädsla som 2007 slutar, låt oss hoppas på att 2008 blir bättre.

Etiketter: , , , , , ,

2007-12-08

Ge bort en vit jul i julklapp!

Drömmer du om en vit jul? I så fall är det hög tid att börja arbeta för att det kan fortsätta finnas snö under vintern i Sverige. Med den ökade genomsnittstemperaturen blir det nämligen allt ovanligare med vita jular. Det börjar bli bråttom nu, enligt många forskare har vi åtta år på oss att vända utvecklingen. Annars kommer hela jordens genomsnittstemperatur höjas med i snitt tre grader, med massiva naturkatastrofer som följd.

Ett sätt att bidra till att minska koldioxidutsläppen (för du sopsorterar väl och undviker onödiga bil- och flygresor redan som det är?) är att ge bort en utsläppsrätt i jul. Förutsett att den du ger utsläppsrätten till inte själv använder den till att släppa ut ett ton koldioxid har du hjälpt till att minska utsläppet. För den rätt du köpt får inte företagen använda, det blir, i dubbel betydelse, ren luft.

Andra sätt att värna klimatet är att bidra till trädplantering. Ju fler träd desto mer koldixid kan bindas. Det är för att vi eldar upp mer biobränsle än vi producerar som vi hamnat i den klimatkatastrof vi har. Om man köper julkort eller almanacka från VI-skogen stödjer man ett av världens mest framgångsrika trädplanteringsprojekt, som är på god väg att anlägga skog runt hela Victoriasjön. På köpet får tusentals fattiga småbönder bättre försörjningsmöjligheter genom projektet. Via Actio Aid kan man till och med ge bort både godis och träd samtidigt, genom att ge bort ett kakaoträd. Är mottagaren mer av djurvän eller feminist än chokladälskare kan man ge bort en get eller en barnmorska istället.

Svenska Naturskyddsföreningen har en mängd bra tips på hur du handlar miljövänligt till jul. Att helt enkelt dra ned lite på klapparna är ett första steg, många kanske också gladare över medlemskap i någon organisation istället för pliktskyldiga saker som hamnar i skåpen? Miljövännen kan få medlemskap i Naturskyddsföreningen, Greenpeace eller Världsnaturfonden. Människorättskämpen i får kurs i mänskliga rättigheter hos Amnesty medlemskap i RFSL eller någon av alla de andra organisationerna som arbetar för mänskliga rättigheter. Mor- och farföräldrar med lite större barnbarn vill kanske fortsätta värna även små barn, ge dem Rädda Barnens julgåva.

Och vill man ändå ge bort en konkret pryl så finns det fina möjligheter på morgondagens rättvisemärkta julmarknad på ABF-Huset, Stockholms enda julmarknad med seminarier! Slå inte in det hela i guld eller silverpapper bara, det sabbar återvinningen och brunt papper med lite lack är så mycket snyggare också.DesignTorget säljer också snyggt designade fickspeglar, spargrisar, smöraskar och muggar, allt i samarbete med HDKs designelever och till förmån för hemlösa. Klart tonårstjejer, och killar, behöver en fickspegel med texten "Jag är fin!", i dagens utseendefixerade samhälle!

Utmaning
Ett sista tips, till dig som socialdemokrat. Varför inte ordna så just din sosseförening ger en julklapp till vår gemensamma jord i år? En insamling går snabbt, värdebevisen hinner ut innan jul och kan sen ses av alla i föreningslokalen. Nitto träd ( till nitto familjer!) eller utsläppsrätt för fyra ton koldioxid, det blir 50 kronor per medlem om man har 36 medlemmar. Visst har vi råd?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,