2007-04-28

Loggbok - Salong Giraff

Jag var på Orionteaterns nattvaritée Salong Giraff igår. Och även om en del nummer inte alltid höll måttet och Rickard Fuxs som konfrencier ibland var väl bitsk och därmed bröt stämningen var det överlag både vackert, roligt och överraskande. Ni som inte sett Salong Giraff, gör det!

Som HBT-person är man inte bortskämd med luftakrobatiknummer med erotiska undertoner, utförda av några andra än det klassiska hetoroparet. Men som avslutning bjöds vi igår på ett mästerligt repakrobatiknummer med både sensualism och romatik, utfört av två män. Underbart!

Å andra sidan var jag väl redan förförd av Nad Sylvians röst, från numret innan. När hen kom in på scenen, lång och med skarpa maskulina drag i ansiktet, iklädd rocklångt hår, svart skinnjacka och silverglittrig T-shirt och bara stod där, då smälte jag. För trots de maskulina attributen och rösten var det minst lika mycket en kvinna som stod där. När Nad sjöng om att hen "Never asked to be, the black sheep of the family" var det så nära, så skört och så äkta.

Därför känns det konstigt att Oronteatern benämner Nad "dragqueen", för det hen gör på scen har väldigt lite med dragshow att göra. Nad leker inte med könsroller, ifrågasätter dem inte, provocerar inte, utan är helt enkelt sig själv och sjunger sina sånger. Att ha ett atypiskt könsuttryck eller könsidentitet och sjunga på scen gör väl inte en artist till drag-artist? Men kanske är det Nad själv som föreslagit det, begreppsförvirringen är stor i transvärlden. Fux betecknade sig till exempel växelvis transa och drag-queen under kvällen, till synes helt omedveten om att många transvestiter och drag-queens skiljer på begreppen.

Spelar det någon roll? Kanske gör det inte det, inte för Fux eller kanske inte för Nad heller. Men för en del andra transpersoner spelar det nog roll, de mer offentliga transpersonerna är ju dem som allmänheten ser. Den transvestit som för femtielfte gången får höra att hon spelar teater hon för att uttrycka sin identitet klär sig i kvinnokläder, hon blir sårad. Och det finns en hel del drag-queens som blir upprörda om någon misstror dem för att ha något annat än en manlig identitet.

Så visst spelar det roll vad vi som är transpersoner kallar oss själva och varandra. Både för förståelsen från en ovetande omvärld men också för att det är viktigt för att visa varandra respekt. Därför kan jag varmt rekommedera HBT-personer och andra att gå och lyssna på Nad och HENS sånger på Salong Giraff, utan att riskera att såra någon. För jag frågade Nad om identitet och pronomen. Jag kan ju inte undanta mig själv från den regel jag tycker gäller alla, att man inte bör ta för givet vilket kön person man talar med har.

Oavsett kön eller sexuell läggning, spring iväg och fixa en biljett till säsongens sista Salong Giraff, ni kommer inte bli besvikna!

Etiketter: , , , , ,

2007-04-26

Loggbok - högsommar?

Livet består ju inte bara av stora rubriker, när vi är "bara" privatpersoner är de små nyheterna ofta lika viktiga, så också för mig. Sånt kommer hamna som lite spridda kommentarer just i loggboksanteckningar, kanske glädjer det lite fler än familj och vänner.

Det stora, lilla, nyheten idag (eller noga räknat igår) är att det tydligen inte är bara vår utan plötsligt högsommar! Klematisen på min balkong har lustigt nog överlevt vinterns vanskötsel och bestämt sig för att skjuta en mängd skott, som kommer bli tjusiga sammetssvarta blommor. Får jag nu bara tid och råd att införskaffa lite plantor med limefärgade blad blir balkongen snygg i år, ihop med mina stora knallröda balkonglådor.

Det är inte bara blommorna som gottar sig åt solskenet, studenterna på universitet invaderade gräsmattorna under dagen. Bänkar, gräsmattor, murkrön, trappor, allt var lika välfyllt som Universitets tunnelbaneperrong i rusningstid. Lite mindre stressigt dock, till och med mina kursare i civilrätt 2 pustade ut under en dryg timmes paus mitt på eftermiddagen, trots att det är tentaperiod. En islatte i grönskan är inte fel, och med tanke på att jag lyckades sy ihop mitt obligatoriska PM på ett hektiskt dygn och därmed lyckligt (nåja..) kan skutta iväg till tentan tyckte jag att jag var värd det. Men några minuter ägnade jag åt ett
kul test av politiska sympatier, kolla själv, är du så tolerant mot andra som du tror?

Väl hemkommen väntade ett nyhetsbrev från en avgåede Leijonborg i e-postlådan, men det struntade jag faktiskt i. Jag ägnade kvällen åt Alien istället. Och även om den är från -79, i directors cut känns den mycket mer modern än den politik Fp haft under Leijonborg.

Etiketter: , ,

2007-04-21

Kd accepterar aborter på utländska kvinnor

Sverige kan inte neka de utländska kvinnor som söker abort, för det är den gravida kvinnan som själv bäst kan fatta beslutet. Jo, det säger han faktiskt, Kds Göran Hägglund i dagens DN. Och även om det väl i Kds fall får betraktas som en omvändelse under galgen, läs hotet från allianskollegorna, så är det spännande. För vad händer inom ett parti som av samarbetsskäl inte kan bedriva kärnan i sin politik, den starka värdekonservatismen?

Det återstår ju att se, kritiken finns ju där. Sen är ju inte Hägglund dummare än att han tar tillfället i akt och oroar sig över de "olyckligt höga aborttalen i Sverige" och målar upp astronomiska ökningar av antalet aborter. Men i själva verket har ju Sverige höga aborttal i jämförelse med många europeiska länder just för att dessa länder har en mycket restrektiv abortlagstiftning! Och inte har antalet aborter stigit så mycket heller, 2006 års siffror ligger inom det intervall som varit normalt sedan 1975.

Det som stigit är antalet aborter bland unga kvinnor, precis som antalet unga som har osäkert sex ökar. Aborter som sker på grund av att unga människor är okunniga om preventivmedel, de är ju alltid viktigt att minska. Men det är väl inte bara jag som ser framför mig "informationskampanjer" om avhållsamhet och monogami när regerigen nu vill se över sex- och samlevnadsundervisningen i skolorna. Risken finns där, om Kd för bestämma.

Låt oss hoppas att andra delar av Alliansen sätter stopp, så Socialdemokraterna ihop med resten av oppositionen kan medverka till kvalitativ och sexualbejakande sex- och samlevnadsundervisning. Även unga som inte lever i gifta parrelationer har nämligen rätt till sin sin sexualitet, sånt ska inte beskäftiga kristdemokrater försöka förhindra.

Och kan Sverige hjälpa kvinnor som annars hade dött till följd av illegala aborter ska vi naturligtvis göra det. Allt annat är inhumant. Svenska kvinnor fick hjälp i Polen en gång i tiden, nu är det vår tur att hjälpa polska kvinnor.

Etiketter: , ,

2007-04-20

Mona stavas MOD!

Få människor har varit så utsatta som Mona Sahlin för den otrevliga form av "debatt" som många sverigedemokrater ägnar sig åt: smutskastning, förlöjligande och ibland rena hot. Ändå stod hon där igårkväll, i TV4 s studio, och tog debatten med Jimmy Åkesson, SDs partiledare.

Hon bemötte Åkessons insinuationer om att människor som flyr undan krig, naturkatastrofer , förföljelse och förtryck, att dessa människor inte skulle vara riktiga flyktingar utan istället skulle i debatten kallas "så kallade flyktingar". Hon satte ned foten och sa ifrån, Sd ska inte ha rätt att ensidigt få definiera frågan. Hon bemötte den ena främlingsfientliga argumentet efter det andra, tydligt och sakligt.

Och hon gjorde det trots att det måste varit tungt. För de som i rikspolitiken driver frågor som lika rättigheter för invandrare och HBT-personer blir det nog plågsamt tydligt ibland hur vissa grupper för debatt. Jag känner igen det, som bög och aktiv i politiska frågor hamnar man ofta i hetska debatter, där meningsmotståndarna inte kan uppträda civiliserat längre.När tillmälena tilltar, då krävs det mycket för att orka stå rak och bemöta allt på ett så konstruktivt sätt man ändå kan. Har man dessutom ett hot från samma grupper som meningsmotståndaren tillhör liggande i bakhuvudet, har man fått hatiska mail, brev med bajs, hotfulla telefonsamtal eller hela hathemsidor, ja då är man nog ibland rädd. Jag vet att jag varit det, när jag stod på en nynazistisk hatsajt. Alla kloka människor är rädda ibland. Knepet är att inte låta rädslan styra.

För det är bara om vi som ibland blir rädda ändå vågar, och ställer oss upp och säger att vi är alla lika, vi är alla människor, vi behöver alla varandra, det är bara då vi får ett samhälle fritt från såna som sverigedemokraterna.

Låt Mona visa vägen!
Läs på, ta debatten och visa hur ett solidariskt Sverige ser ut!
Ett Sverige som inte lägger sig för hatets hantlangare!
Ett Sverige som vägrar acceptera att folk som flyr för sina liv ska bespottas som " så kallade flyktingar".

Kan Mona kan vi alla. Mona, igårkväll stavades ditt namn MOD!

Etiketter: , , , , ,